AFP
NOS NieuwsAangepast

Conflict onopgelost: Duitsland wil militairen weghalen uit Incirlik

Turkije en Duitsland zijn het niet eens geworden over een bezoek van Duitse parlementariërs aan militairen op de Turkse vliegbasis Incirlik. Berlijn wil de 260 militairen die daar zijn gestationeerd nu verplaatsen naar een ander land.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel sprak vandaag in Turkije met zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu. Ankara blijft het bezoek van de Duitse parlementariërs tegenhouden om "binnenlandse politieke redenen". Wat die redenen precies zijn, werd niet meteen duidelijk.

Cavusoglu zei dat de Duitse parlementariërs militairen konden bezoeken die zijn gelegerd op de NAVO-basis bij de Turkse stad Konya, maar niet op de vliegbasis bij Incirlik.

Militairen weghalen

De Duitse militairen op de basis bij Incirlik ondersteunen gevechtsmissies tegen terreurgroep IS. Ze voeren verkenningsvluchten uit en voorzien gevechtsvliegtuigen in de lucht van brandstof.

Volgens Gabriel moet het voor parlementariërs mogelijk zijn om Duitse militairen te bezoeken, omdat de Bundestag de militaire operaties goedkeurt. "Onder deze omstandigheden zullen we de militairen weghalen uit Incirlik", zei de minister. Een officiële opdracht tot terugtrekking heeft hij nog niet gegeven.

Politiek asiel

Duitsland heeft al wel gekeken naar alternatieve bases in Koeweit, Cyprus en Jordanië. Aan dat laatste land bracht de Duitse minister van Defensie Von der Leyen onlangs een verkennend bezoek.

De spanningen tussen Turkije en Duitsland hangen mede samen met het politieke asiel van enkele Turkse militairen en hun families in Duitsland. Zij lopen naar eigen zeggen gevaar in eigen land omdat ze worden gezien als aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan ziet hem als brein achter de couppoging van vorig jaar juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl