Weer vleesfraude en weer lijkt de 'koning van de paarden' de spil
Jan F. lijkt in herhaling te vallen. Dat kun je stellen als je ziet hoe de 67-jarige vleeshandelaar uit Breda in de afgelopen jaren telkens met min of meer dezelfde methode zijn klanten misleidt en daar miljoenen mee verdient.
Vandaag is de Nederlander door Europol aangemerkt als hoofdverdachte van een Europees vleesfraudenetwerk.
De werkwijze van F. laat zich ongeveer zo samenvatten: Hij koopt goedkoop vlees, meestal paardenvlees, soms van zeer dubieuze kwaliteit. Vervolgens regelt hij, bijvoorbeeld via de tussenhandel, een certificaat waarmee het vlees wordt bestempeld als rund, wat hij voor een veel hogere prijs kan verkopen.
'Koning van de Paarden'
Dagblad BN De Stem betitelde de Bredanaar als Koning van de Paarden. Want F. handelde op grote schaal, in heel Europa. De vleeshandelaar leefde er goed van: zo had hij huizen in België en Spanje.
F. liep ook bij herhaling tegen de lamp en werd ook bestraft. Toch weerhield hem dat blijkbaar niet van zijn dubieuze handelspraktijken.
Draap
Tussen december 2007 en september 2009 verkocht F. vlees aan twee Franse bedrijven. Het was Zuid-Amerikaans paardenvlees, maar dat verkocht hij als ritueel geslacht halal rundvlees uit Duitsland. F. had het vlees daarvoor in Nederland laten keuren. Een Franse minister van Landbouw noemde F. daarom een ,,weinig gewetensvolle handelaar".
Voor deze fraude werd de vleeshandelaar in 2012 veroordeeld. In hoger beroep kwam de straf uit op een boete van 50.000 euro en een voorwaardelijke celstraf. Ook moet F. 2,6 miljoen euro winst die hij maakte met het gesjoemel terugbetalen aan de staat.
Maar daar zou het niet bij blijven. Zijn op Cyprus geregistreerde bedrijf Draap, omgekeerd 'paard', werd in 2013 ook in verband gebracht met een Europees vleesschandaal.
Paardenvlees uit Roemenië eindigde uiteindelijk als rundvlees in diepvriesmaaltijden in diverse Europese landen. Zo belandde het vlees van Jan F. in een 'runderlasagne' van een Franse supermarktketen. F. werd hiervoor in Nederland nooit veroordeeld.
Stroomversnelling
In datzelfde jaar, 2013, werd in Ierland paardenvlees ontdekt in een partij hamburgers. De onderzoekers kwamen al snel uit bij de organisatie van Jan F., toen al een bekend figuur in de wereld van de vleeshandel.
Afgelopen jaar komt het onderzoek in een stroomversnelling. De Spaanse politie ontdekt een partij slecht paardenvlees. Het wordt via België omgelabeld tot rundvlees en door heel Europa verkocht. Vanwege de vele vertakkingen van de handel, roepen de Spanjaarden de hulp in van Europol.
Dat leidt in april tot invallen in zeven verschillende Europese landen. Jan F. wordt aangewezen als de spil in het netwerk en samen met 65 andere verdachten opgepakt. Maar of dat ook het einde betekent van de dubieuze vleeshandel?