Paardenvlees
NOS NieuwsAangepast

Vleeshandelaar uit Breda vast in Spanje

In Spanje zijn 25 mensen opgepakt in een onderzoek naar een paardenvleesschandaal, onder wie de Bredase vleeshandelaar Jan F. Hij raakte eerder in opspraak vanwege de verkoop van paardenvlees.

Volgens de autoriteiten in Spanje is Jan F. de leider van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie. Ook zou zijn gesjoemeld met papieren. De Spaanse krant El País meldt dat het vlees mogelijk terecht is gekomen in meerdere Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Nederland.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt tegen de NOS dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat het paardenvlees in Nederland op de markt is gekomen. 

Veroordeling

Jan F. werd in Nederland veroordeeld omdat hij in 2007 en 2008 goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Hij zou daarmee meer dan 2 miljoen euro hebben verdiend. 

Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van 'paard') werd in 2013 ook in verband gebracht met een groot Europees paardenvleesschandaal. F. gaf toe dat hij inderdaad Roemeens paardenvlees heeft verkocht aan Franse vleeshandelaren, waaronder het bedrijf Spanghero. De Bredase vleeshandelaar benadrukte echter dat hij geen spil was van een groot netwerk. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl