'Waterpolo in Hongarije is als voetbal in Nederland'

Ze weet als geen ander hoe belangrijk waterpolo is in Hongarije. Sabrina van der Sloot, nu nog speelster van het Hongaarse UVSE én Oranje-international, heeft 'extra veel zin' in het WK, dat zondag begint in 'haar' stad Boedapest.

'Waterpolo in Hongarije is als voetbal in Nederland'

"Waterpolo is in Hongarije wat voetbal is in Nederland", vertelt de 26-jarige Van der Sloot. "De hele stad loopt uit voor dit toernooi, het is heel groot hier. Iedereen kent ook alle speelsters van de nationale ploeg. Het is echt een soort WK voetbal, maar dan met waterpolo."

Sabrina van der Sloot speelt komend seizoen voor het Italiaanse Orizzonte Catania. De roemrijke Siciliaanse club veroverde liefst negentien keer de landstitel en won acht keer de belangrijkste Europacup.

Van der Sloot speelde de afgelopen jaren voor de Hongaarse clubs Szentes en UVSE. Met beide clubs werd ze kampioen van Hongarije.

Nare smaak

De Nederlandse waterpolosters hebben een pittige loting. Oranje is ingedeeld met Frankrijk, Japan en gastland en Europees kampioen Hongarije. Na drie verloren finales op rij (EK 2014, WK 2015 en EK 2016) miste Nederland afgelopen zomer de Olympische Spelen.

"Dat was heel erg zuur", blikt Van der Sloot terug. "Toch heb ik dat nu losgelaten. Die andere finales hebben ons de bevestiging gegeven dat we kwaliteiten hebben. Nu willen we op het WK die nare smaak wegspoelen."

WK waterpolo bij de NOS

Van 16 tot en met 29 juli staat er in Boedapest waterpolo op het programma. De groepswedstrijden van de Nederlandse waterpolosters zijn live te volgen via NOS.nl, met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Nederland begint zondag om 17.30 uur het WK tegen Frankrijk. Op dinsdag 18 juli is Japan (12.10 uur) de tegenstander en op donderdag 20 juli staat de kraker tegen gastland Hongarije (20.10 uur) op het programma.

Mocht Nederland verder komen in het toernooi zullen die wedstrijden ook live te zien zijn bij de NOS.