Handgeschreven verzoek tot gratie van Adolf Eichmann
NOS NieuwsAangepast

Amerikaans museum doet zaak Eichmann uit de doeken

Een museum in New York opent een expositie die geheel gewijd is aan de zaak-Eichmann. Operation Finale doet uit de doeken hoe de nazi Adolf Eichmann werd opgespoord en berecht door Israël. In het Museum van het Joodse Erfgoed in Manhattan is onder meer de rechtszaal nagebouwd waar het doodvonnis door middel van ophanging tegen Eichmann werd uitgesproken.

Het museum maakte voor de expositie gebruik van de kennis van de Mossad, de Israëlische geheime dienst.

Eichmann was verantwoordelijk voor de logistiek van de transporten van miljoenen Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen. Hij deed zijn werk met een ijskoude precisie.

Ricardo Klement

Na de oorlog arresteerden de Amerikanen hem, maar hij wist in Duitsland te ontkomen. Eichmann vluchtte daarop naar Argentinië, waar hij onder de naam Ricardo Klement een nieuw leven begon. Israël, en in het bijzonder nazi-jager Simon Wiesenthal kwam hem op het spoor nadat de dochter van een Holocaust-overlevende was uitgegaan met de zoon van Eichmann.

  • AP / Hollandse Hoogte
    De blinddoek die Eichmann op had toen hij van Zuid-Amerika naar Israël werd gevlogen
  • AP / Hollandse Hoogte
    Foto's die de mossad van Eichmann maakte nadat hij was gevonden
  • AP / Hollandse Hoogte
    Zijn verhoorbankje met kogelvrij glas

De expositie laat zien hoe de Mossad Eichmann opspoorde en hem gedrogeerd meenam in een vliegtuig naar Israël. Geluidsfragmenten van het proces zijn te horen, met onder andere de uitspraak van aanklager Gideon Hauser dat naast hem zes miljoen aanklagers stonden.

Het proces vond plaats in een theater in Jeruzalem dat tot rechtszaal was omgebouwd. Eichmanns verweer, dat hij persoonlijk geen enkele Jood om het leven had gebracht, maakte geen indruk op de rechters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl