Heel Frankrijk feest, maar Nice rouwt en herdenkt aanslag

President Macron in Nice Reuters

In Nice is met een plechtigheid de terreuraanslag van een jaar geleden herdacht. Een man reed toen met een vrachtwagen 86 mensen dood. Zij waren op een promenade voor de viering van de nationale feestdag 14 juli. Onder anderen president Emmanuel Macron hield vandaag een toespraak.

Het was niet alleen voor Macron een groot contrast met de festiviteiten in de rest van het land op Quatorze Juillet. Een paar uur voordat hij naar Nice ging, was hij nog samen met zijn Amerikaanse collega Trump bij een grote en feestelijke militaire parade in Parijs.

In Nice is vandaag niets te merken van Quatorze Juillet. De traditionele kanonschoten bleven achterwege en vuurwerk is in de stad verboden.

Scanners

Er waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen in de stad. Zo moesten alle bezoekers door scanners, liepen er explosievenhonden rond en waren er stalen hekken en betonnen blokkades neergezet om voertuigen tegen te houden. Een paar honderd mensen woonden de herdenkingsplechtigheid bij, onder wie de oud-presidenten Nicolas Sarkozy en Fran├žois Hollande, en prins Albert van Monaco.

De herdenkingsdag in Nice begon met een oecumenische bijeenkomst met vertegenwoordigers van zeven kerkgenootschappen en religies.

Plaquettes

Op de Promenade des Anglais, waar de 31-jarige dader zijn bloedige aanslag pleegde, werden herdenkingsplaquettes neergelegd. Die vormden aaneengesloten een 160 meter lange boodschap.