Turkije ontslaat aan vooravond herdenking coup opnieuw duizenden ambtenaren
De Turkse regering heeft opnieuw duizenden mensen ontslagen bij de politie, op ministeries en op universiteiten en hogescholen. De bekendmaking komt aan de vooravond van de herdenking van de mislukte staatsgreep, morgen precies een jaar geleden.
In het afgelopen jaar zijn al ruim 150.000 mensen in verscheidene sectoren ontslagen of geschorst, steeds op beschuldiging van betrokkenheid bij de couppoging. Ongeveer 50.000 politiebeambten, militairen, academici, journalisten en mensen bij justitie zijn gearresteerd omdat ze volgens de autoriteiten deel uitmaken van de Gülen-beweging.
Politie
De jongste ontslaggolf treft meer dan 7000 mensen. Het hardst wordt de politie getroffen, met 2300 ontslagen. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten er 1500 mensen uit, bij Buitenlandse Zaken 45. Onder academici vallen 300 ontslagen.
De reactie van de Turkse regering in de vorm van massale arrestaties en ontslagen viel vanaf het begin slecht in de Europese Unie. Oostenrijk is het meest uitgesproken in zijn veroordeling van het Turkse beleid en vindt dat de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie moeten worden gestaakt.
Gülen
President Erdogan zegt dat zijn voormalige bondgenoot Gülen opdracht heeft gegeven tot de staatsgreep. Gülen, die in ballingschap in de Verenigde Staten woont, ontkent elke betrokkenheid bij de staatsgreep. Bij de poging het bewind-Erdogan omver te werpen vielen vorig jaar zeker 240 doden, vooral burgers.
Deze week zei Gülen in een interview in Amerika dat hij bereid is naar Turkije te gaan om zijn onschuld aan te tonen, als de Amerikaanse regering het Turkse verzoek tot zijn uitlevering inwilligt.