Loyd Hendriks van incassobureau Straetus op weg naar een wanbetaler Straetus

Incassobureau Straetus uit Flevoland ziet er toch van af wanbetalers en oplichters via YouTube publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Dat zou zijn besloten na goed overleg tussen de landelijke Straetus Holding en de Flevolandse vestiging.

De franchiser wilde schuldenaren die zelfs na een gerechtelijke uitspraak niet financieel over de brug kwamen, met een camera opzoeken. Als er dan nog niet betaald zou worden, dan zouden de beelden op YouTube worden gezet. Het eerste filmpje dat is gemaakt, wordt niet online gezet.

Volgens directeur Emile Spruijt van de holding is de Flevolandse vestiging een zelfstandig bedrijf, maar werkt het wel onder de naam Straetus. "En wie daarvoor kiest, moet zich ook verbinden aan onze manier van werken. Het achtervolgen van mensen met een camera past daar niet bij'', aldus de topman tegen Omroep Flevoland.

Praten

Spruijt wil volgende week met de eigenaar van de Flevolandse vestiging praten. "Ik denk dat hij het allemaal niet zo bedoeld heeft. Als je ideeën hebt, moet je die uitproberen. En soms zul je achteraf dan moeten concluderen dat iets misschien niet zo'n goed idee is geweest.''

Volgens Spruijt is het achtervolgen met een camera niet alleen slecht voor de reputatie van Straetus. Hij is er ook van overtuigd dat het financieel weinig oplevert. "Het kost veel tijd en er wordt maar zelden iets betaald. In het buitenland is dat al eerder geprobeerd en de meeste van die bedrijven zijn failliet gegaan'', aldus de topman.

Boze reacties

De eigenaar van de Flevolandse vestiging van Straetus vertelt in lokale krant De Drontenaar dat hij erg geschrokken is van de vele boze reacties op zijn plannen. Volgens Loyd Hendriks is hij zelfs met de dood bedreigd. Hij zegt dat door alle publiciteit de nuance verloren is gegaan. De indruk is ontstaan dat elke wanbetaler op YouTube zou komen te staan. Volgens Loyd is dat nooit de bedoeling geweest.

STER reclame