ANP
NOS NieuwsAangepast

NAM en Groningers tegen gasbesluit: 'Niemand gebaat bij deze situatie'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), inwoners van Groningen en milieuorganisaties staan vandaag bij de Raad van State tegenover minister Kamp. De verschillende partijen hebben beroepschriften ingediend tegen het gasbesluit.

De NAM, inwoners en milieuorganisaties zijn er allen tegen, zij het om nogal uiteenlopende redenen.

Door de veiligheidsnormen voor gaswinning in korte tijd twee keer aan te passen, heeft de minister onduidelijkheid gecreëerd, vindt de NAM. "We zijn in een situatie beland waar niemand bij gebaat is", zegt directeur Gerald Schotman. Volgens hem wordt op dit moment een veilige hoeveelheid gas gewonnen.

Veel inwoners van Groningen zijn het daar niet mee eens. In de provincie leidde het gaswinningbesluit tot een storm van kritiek. De Groningers zijn juist van mening dat de veiligheidsnormen niet genoeg zijn verlaagd en vinden dat er onvoldoende wordt gehouden met het risico op bevingen.

ANP
Een Groninger demonstrant protesteert tegen de manier waarop de regering omgaat met de gaswinning

Gaskraan

Zij dienden beroepschriften in, net als de de Groninger Bodem Beweging, negentien Groninger gemeenten, de Veiligheidsregio Groningen en de provincie. "Niet de veiligheid van onze inwoners staat centraal bij de NAM, maar de eigen portemonnee", zei gedeputeerde Eelco Eikenaar van de SP hierover tegen RTV Noord.

Ook milieuorganisaties tekenden bezwaar aan. Zij zeggen dat de NAM het veiligheidsargument misbruikt om te voorkomen dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

Handhaven of vernietigen

Alle bezwaren worden vandaag in één keer behandeld door de Raad van State, de hoogste bestuursrechtelijke instantie in Nederland. Mochten de rechters in Den Haag vandaag niet alle partijen kunnen horen, dan gaat de zaak morgen verder.

De Raad van State wil binnen enkele maanden met een uitspraak komen. De rechters zouden het besluit van Kamp kunnen handhaven of vernietigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl