NOS NieuwsAangepast

'Problemen Merwedebrug zijn uitzondering'

Problemen zoals vorig jaar met de Merwedebrug zullen zich niet gauw voordoen bij andere grote bruggen. Minister Schultz van Haegen heeft op verzoek van de Tweede Kamer zeventig strategische bruggen in het hoofdwegennet laten controleren.

Bij geen van die bruggen bestaat het gevaar dat de constructie op korte termijn zal bezwijken, blijkt uit het onderzoek. Ze kunnen gewoon door al het verkeer gebruikt blijven worden.

De Merwedebrug in de A27 werd vorig jaar van de ene op de andere dag afgesloten voor vrachtverkeer, omdat er haarscheurtjes in de constructie waren geconstateerd. Het herstel duurde twee maanden.

Van de zeventig geïnspecteerde bruggen wordt er bij 39 nog verder onderzoek gedaan. Schultz verwacht dat daaruit zal blijken dat er binnen 15 jaar bij 25 bruggen maatregelen nodig zijn, zoals versterken. Maar volgens de minister zijn die bruggen al in beeld voor vervanging of renovatie.

Leuning niet goed vast

Bij het onderzoek is ook gekeken naar de staat van onderhoud. Bij 45 bruggen is er sprake van uitgesteld of achterstallig onderhoud. Meestal gaat het dan om kleine dingen, schrijft Schultz aan de Kamer, zoals een niet goed vastzittende leuning in de machinekelder.

Als het achterstallig onderhoud problemen oplevert voor het verkeer wordt het meteen aangepakt, schrijft Schultz. Het oplossen van al het andere achterstallig onderhoud aan de bruggen is al gepland voor de komende jaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl