'Nouri, heerlijk ventje en geweldige voetballer'

2014: Abdelhak Nouri op het trainingscomplex De Toekomst Pro Shots

Hij maakte zijn debuut in het eerste elftal van Ajax en won de prijs voor beste speler van de Jupiler League. Afgelopen seizoen rook Abdelhak Nouri al aan het grote werk. Dit seizoen moest zijn definitieve doorbraak worden.

Twintig jaar pas, technisch begaafd, een type pleintjesvoetballer. Razend populair bij de fans ook, en natuurlijk bij Sjaak Swart. "Nouri is een heerlijk ventje en een geweldige voetballer", vertelt het clubicoon.

Knuffelen

Nouri ligt met hartproblemen in het ziekenhuis in Oostenrijk, nadat hij zaterdag tijdens een oefenduel onwel werd. Zijn situatie wordt door Ajax omschreven als "zeer stabiel". Maandagavond verwacht de club een nieuwe update te kunnen geven.

Swart, die nog dagelijks rondloopt bij Ajax, heeft een goede band met de Amsterdammer. "Hij komt altijd naar me toe. Even een handje, even knuffelen. Hij is tegen iedereen altijd heel hartelijk."

Abdelhak Nouri als klein talent op De Toekomst NOS

Swart zag Nouri op zevenjarige leeftijd binnenkomen bij Ajax. "Hij was net zo klein als Johan Cruijff, die heb ik ook bij de welpjes zien voetballen", zegt de oud-speler, hoorbaar geschrokken over het nieuws rondom de kleine middenvelder.

Over de kwaliteiten van Nouri bestaat wat Swart betreft geen twijfel. "Hij laat dingen zien die anderen niet kunnen. Die bewegingen, even twee man uitspelen, mooie passes waarbij je denkt: hoe doet hij dat nou?"

Zijn lengte is wel een handicap, vindt Swart. Nouri is krap één meter zeventig. "Ik heb altijd gedacht: als hij nog wat sterker wordt, dan kan hij het echt maken. In het huidige voetbal moet je ook kunnen incasseren. Dat moet hij nog leren, maar dat komt vanzelf."

Nouri: jonge, onbedorven pleintjesvoetballer

In september vorig jaar maakte Nouri zijn officiële debuut voor Ajax in het bekerduel met Willem II. De middenvelder viel in en mocht in de slotfase met permissie van Lasse Schöne een vrije trap nemen. Nouri werd één van de velen Ajacieden die in hun eerste wedstrijd een goal wisten te maken.

In de competitie komt Nouri dat seizoen tot in totaal negen wedstrijden, voornamelijk als invaller. Scoren doet hij niet, maar vanaf de tribunes klinkt bij vlagen het vertrouwde 'oeh-aah' als de jonge balkunstenaar uit Amsterdam-West de bal heeft.

Ik zag hem al die elftallen doorlopen en dacht: op een gegeven moment gaat hij doorbreken

Sjaak Swart

Swart omschrijft Nouri daarom als een ruwe diamant. Niet voor niets wordt hij door kenners altijd gezien als één van de grootste talenten van De Toekomst. "Ik heb hem de laatste vijf jaar van dichtbij zien doorgroeien", vertelt hij.

"Ik zag hem al die elftallen doorlopen en dacht: op een gegeven moment gaat hij doorbreken. Dat moment is nu dus. En dan gebeurt er zoiets vreselijks..."

Ajax heeft de open training die gepland stond voor vandaag afgelast. Ook het oefenduel met Rijnsburgse Boys van morgen gaat niet door. De eerstvolgende oefenwedstrijd staat gepland voor zaterdag 15 juli. Dan speelt Ajax achter gesloten deuren tegen Paok Saloniki. Drie dagen later is in Frankrijk Olympique Lyon de tegenstander.