Zakariyya (Victor) D.
NOS Nieuws

Syriëganger Zakariyya D. wil terug naar Nederland

De Overijsselse Syriëganger Zakariyya (Victor) D. wil terugkeren naar Nederland om zijn proces bij te wonen. Dat blijkt uit een brief die hij aan de rechtbank in Rotterdam heeft gestuurd. Daar wordt de zaak tegen hem en negen andere Syriëgangers behandeld.

D. legt in de brief die hij ook op zijn Facebook-pagina zette uit waarom hij naar Syrië is gegaan; niet "om dood en verderf te zaaien maar om de Syrische bevolking de helpende hand te bieden in een poging om hun leed te verzachten."

Dubieus

Hij noemt het besluit van het Openbaar Ministerie om Syriëgangers bij verstek te vervolgen dubieus, onder meer omdat dat bij FARC-strijdster Tanja Nijmeijer niet gebeurt en ook Nederlanders die met Koerdische groepen meevechten niet worden vervolgd.

"Ik wil het niet te lang maken en hoop dat ik u bij deze voldoende heb geïnformeerd over wie ik ben en waar ik voor sta, mocht het zo zijn dat ik de tocht naar Nederland niet overleef", schrijft D.

Voorbeeld

D. volgt met de brief het voorbeeld van de Arnhemse Syriëganger Marouane B. Ook die schreef in een open brief aan de rechtbank dat hij onschuldig is en dat hij naar Syrië is gegaan om de bevolking te beschermen tegen het geweld van president Assad. Ook B. hield er rekening mee dat hij niet levend naar Nederland zou terugkeren.

D. vertrok in 2013 naar Syrië. Hij verblijft naar eigen zeggen in de stad of provincie Idlib. De rechtbank heeft de behandeling van de zaak tegen hem en andere Syriëgangers uitgesteld tot 30 januari volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl