NOS WielrennenAangepast

Gemengde gevoelens bij Froome na 'waanzinnige etappe'

Met het uitvallen van Richie Porte, het tijdverlies van Nairo Quintana en de vier minuten die Alberto Contador aan zijn broek kreeg, is Chris Froome de grote winnaar van de negende etappe in de Tour de France. Een rit vol verhalen.

Ook na etappe 9 zit de gele trui om de schouders van Chris Froome

Alleen Romain Bardet, Fabio Aru, Jakob Fuglsang en ritwinnaar Rigoberto Urán verloren geen tijd op de geletruidrager, die zijn belangrijke knecht en nummer twee van het klassement Geraint Thomas zag uitvallen.

Het bezorgde Froome gemengde gevoelens. "Natuurlijk ben ik erg blij dat ik nog steeds in het geel rijd. Tegelijkertijd was het een waanzinnige etappe. Ik heb net de beelden van de val van Richie gezien. Dat geeft een vreselijk gevoel. Ik hoop dat hij snel weer in orde is."

Op de laatste beklimming van de dag, de Mont du Chat, was Froome op een moment in het bijzonder kwestbaar. De 32-jarige Sky-kopman moest van fiets wisselen vanwege problemen met zijn versnellingen. Prompt koos Aru voor de aanval.

"Richie heeft toen de groep wat weten te vertragen. Hij zei: je valt de gele trui niet aan als hij een technisch probleem heeft", vertelde Froome. "Daar dank ik hem voor."

Volgens Aru was het puur toeval dat hij aanviel, terwijl Froome problemen met zijn fiets had. "Ik heb het niet gezien, want ik kwam van achteruit de groep. Ik hoorde pas later via mijn oortje dat Froome van de fiets was", aldus de Italiaan.

Winnaar Urán: dacht dat ze me voor de gek hielden

Zoals gezegd was het een dag vol verhalen. Niet in de laatste plaats voor Warren Barguil. Na de finish stak hij een vuist ging omhoog, toverde een grote lach op zijn gezicht om kort daarop toch in tranen uit te barsten.

Barguil dacht dat zijn aanvalsdrift in Chambéry werd beloond met de ritzege, maar uit de finishfoto bleek dat niet hij, maar Rigoberto Urán als eerste over de streep was gekomen.

Dat zorgde zelfs bij Urán voor verbazing. "Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik hoorde bij de controle dat ik gewonnen had, maar ik dacht dat ze me voor gek hielden. Ik was ervan overtuigd dat Warren had gewonnen."

Gemankeerde fiets

De Colombiaan, die in het klassement steeg naar de vierde plaats, sprintte naar de winst met een gemankeerde fiets. Daniel Martin kwam na zijn val tegen de fiets van Urán aan.

"Daar ging mijn versnelling stuk. Ik ben met een kapotte afgedaald en heb er het beste van gemaakt. Ik moest sprinten op mijn zwaarste verzet."

Urán: geloofde niet dat ik had gewonnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl