NOS WielrennenAangepast

Froome grote winnaar na slagveld, Urán pakt ritzege

Barguil juicht, maar Uran wint in Chambéry na loodzware etappe

Rigoberto Urán heeft de tumultueuze bergetappe naar Chambéry gewonnen. De Cannondale-renner bleef Warren Barguil op de streep een banddikte voor in een groep met ook geletruidrager Chris Froome, Jakub Fuglsang en Fabio Aru.

Van de topfavorieten viel Alberto Contador als eerste af op de Mont du Chat. De Spanjaard zakte diep door het ijs en lijkt het klassement te kunnen vergeten. Ook Nairo Quintana verloor tijd, maar hield de schade nog beperkt.

Porte valt hard en kan niet verder

In de afdaling ging het gruwelijk mis voor Richie Porte. De Australiër raakte de berm en kwam hard ten val, Daniel Martin viel over hem heen. De Ier kon nog wel door, voor Porte is de Tour voorbij.

Chris Froome behoudt zijn gele trui, hij heeft in het klassement een voorsprong van achttien seconden op Fabio Aru. Romain Bardet staat derde op 51 tellen van Froome.

Porte moet Tour verlaten na harde val in afdaling Mont du Chat

Op de slotklim viel Fabio Aru als eerste van de klassementsrenners aan, precies op het moment dat Froome zijn hand omhoog stak ten teken dat hij een lekke band had. Aru kreeg Quintana en Porte mee, maar even later werden zij teruggepakt door Froome, die snel een nieuwe fiets had gekregen.

Aru ziet dat Froome pech heeft en gaat ervandoor

Vanuit de start wist een grote groep zich af te scheiden van het peloton, met daarin zo'n beetje alle erkende aanvallers. Ook Bauke Mollema, Laurens Ten Dam en Bylan van Baarle zaten erbij. Robert Gesink was op dat moment door een val al uit koers.

In de afdaling van de Col de la Biche (buitencategorie) ontvouwde AG2R zijn aanvalsplan. Zowel in de kopgroep als in de groep met de favorieten stortte de Franse ploeg zich met doodsverachting naar beneden.

Plan AG2R mislukt

Toen de rookwolken waren opgetrokken bleek het effect niet groot. De kopgroep was uiteengespat, de groep met de grote namen uitgedund, maar daar schoot kopman Romain Bardet niet zoveel mee op.

Alleen Thomas viel af. De nummer twee in het klassement kwam ten val en stapte niet meer op. De samenstelling van de voorste groep wisselde voortdurend van samenstelling, al naar gelang er geklommen of gedaald werd. In de groep met het geel deden ze het even rustig aan.

Dat veranderde op de laatste klim, de zware Mont du Chat, waar de top van het klassement door elkaar werd geschud. Urán ging er uiteindelijk met de dagzege vandoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl