NOS WielrennenAangepast

Mollema: afdalingen sloegen nergens op, het was zo link

Mollema: afdalingen sloegen nergens op, zo link

De negende Touretappe heeft een zware tol geëist. Richie Porte, Geraint Thomas en Robert Gesink moesten de Ronde van Frankrijk alle drie verlaten na een val in een afdaling. Bauke Mollema is niet te spreken over het parcours dat de Tourorganisatie had uitgestippeld.

"Die afdalingen sloegen echt nergens op", zegt Mollema, die op bijna vijf minuten van ritwinnaar Urán over de streep kwam. "Zeker drie, vier afdalingen waren heel link en het wegdek was erg bumpy. Ook zaten er veel linke bochten in. Als je zo'n parcours neerlegt, verbaast het me niet dat er een paar man naar huis moeten."

Mollema reed lang in de kopgroep, maar wist al snel dat winnen heel moeilijk zou worden. "We hadden aan de voet van de Mont du Chat nog maar twee minuten speling, dan weet je dat het lastig gaat worden."

De slotfase reed Mollema in dienst van zijn kopman, Alberto Contador. "Ik heb tot de finish vol moeten doorrijden, omdat Alberto op achterstand reed. Gelukkig kon ik hem op het einde nog helpen, maar het was heel zwaar. Later hoorde ik dat hij twee keer gevallen was, dat verklaart het wel."

Laurens ten Dam is vooral trots. Weliswaar greep ploeggenoot Warren Barguil net naast de dagzege, maar dat deed aan het indrukwekkende optreden van de Sunweb-ploeg niets af. "Als ploeg zijn we er volledig voor gegaan, we stonden met vijf man op de eerste rij en gingen met vijf man in de aanval", zegt ten Dam.

"Dat was in eerste instantie om Michael Matthews te helpen. Daarna gingen we voor de bolletjestrui, dat is gelukt." Warren Barguil is de nieuwe leider in het bergklassement.

Sprinter Arnaud Démare kwam buiten de tijdslimit over de streep, Dylan Groenewegen was wel op tijd binnen. "Hoeveel had ik over, twee minuten? Dan had ik ook wel wat rustiger aan kunnen doen", lacht Groenewegen, die ondanks de vele bergen wel een leuke dag had.

"Ik wist dat het vrij naar zou worden, dan pas je je daaraan aan. Het is ook wel mooi om te overleven, gelukkig zat ik in een goeie groep op de laatste berg. En toen gingen we als mafkezen naar beneden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl