EPA

De Noord-Koreaanse staatsmedia noemen de militaire oefening die de VS gisteren samen met Zuid-Korea en Japan deed een roekeloze provocatie. In de partijkrant Rodong Sinmun wordt geschreven dat het risico van een nucleaire oorlog extreem hoog is. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau heeft het bericht ook in het Engels vertaald.

Twee Amerikaanse B-1B bommenwerpers lieten gisteren een aantal niet-werkende bommen vallen op een terrein in Zuid-Korea. Ook vlogen er Amerikaanse, Zuid-Koreaanse en Japanse straaljagers in het gebied.

Deze week deed Noord-Korea een test met een intercontinentale ballistische raket. Als de berichtgeving van het regime over de lancering klopt, kan Alaska worden getroffen met deze raket.

Militair ingrijpen

Washington waarschuwde na de test dat de kans op een diplomatieke oplossing voor de spanningen op het Koreaanse schiereiland snel kleiner wordt. De VS zei in de VN-Veiligheidsraad bereid te zijn om in het uiterste geval militair in te grijpen om Noord-Korea af te schrikken.

President Trump heeft er op de G20-top in Hamburg samen met de leiders van Japan en Zuid-Korea bij andere leiders op aangedrongen meer druk uit te oefenen op Noord-Korea. Voorafgaand aan de top zei Trump in Warschau dat de VS "wat behoorlijk erge dingen" overweegt in reactie op de rakettest.

STER reclame