De politie zette waterkanonnen in tegen de betogers
NOS NieuwsAangepast

Na vertrek wereldleiders slaan 'reltoeristen' weer toe in Hamburg

Na het vertrek van de G-20 wereldleiders zijn er voor de derde nacht op rij rellen geweest in Hamburg. In de wijk Schanzenviertel speelden honderden demonstranten urenlang een kat-en-muisspel met de politie. Er waren opnieuw vernielingen en er gingen opnieuw auto's in vlammen op, maar de schade was minder groot dan in de nacht van vrijdag op zaterdag.

In die nacht hadden relschoppers urenlang vrij spel, maar ditmaal zat de politie er vanaf het begin bovenop. Het geweld begon tegen 23.00 uur toen de politie blokkades wilde opruimen.

Trommelaars

Eerder op de dag hadden tienduizenden betogers vreedzaam gedemonstreerd. 's Avonds verzamelden zo'n 600 extreemlinkse demonstranten zich bij het linkse bolwerk Rode Flora, het centrum van de ongeregeldheden van de afgelopen dagen. Trommelaars droegen bij aan een strijdlustige sfeer.

Omstreeks 22.30 uur riep de politie de massa op zich onmiddellijk te verwijderen. Daarna werd de wijk afgegrendeld. Om 22.45 uur greep de politie in, nadat agenten zouden zijn aangevallen en bij een bankfiliaal de ruiten zouden zijn ingegooid. Met waterkanonnen werden 'autonomen' uiteengejaagd.

Politie in het Schanzenviertel in Hamburg

Daarop begon een uren durende confrontatie tussen de politie en relschoppers die op en neer golfde. Linkse demonstranten en relschoppers vluchtten telkens en vormden dan nieuwe blokkades en brandende barricades. Ook gooiden ze met flessen en stenen. De politie zette pepperspray, waterkanonnen en traangas in. Opnieuw vielen er gewonden en waren er arrestaties.

Toch was het minder grimmig en gewelddadig dan de voorgaande nachten. Volgens persbureau DPA werd het beeld niet gedomineerd door "autonomen en chaoten met bivakmutsen", maar door "reltoeristen die selfies maakten voor de brandende barricades".

Omstreeks 3.00 uur keerde de rust weer. Opnieuw waren er gewonden gevallen en opnieuw waren er mensen opgepakt, maar hoeveel is niet duidelijk. Volgens een advocaat zaten er zaterdagavond 290 betogers vast.

Speciale politie met machinegeweren in Hamburg voor de rellen rond de G-20 top

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl