ANP

Het is een week van uitersten voor autofabrikant Tesla. Aan de ene kant is het bedrijf dolblij dat na jaren van voorbereiding eindelijk de eerste Tesla van het Model 3 van de band rolt. Een elektrische auto met een aanzienlijk lagere prijs dan de andere modellen die het bedrijf produceert.

Aan de andere kant daalt de beurswaarde van het bedrijf hard. In een week tijd is er ruim 8 miljard van de beurswaarde van Tesla verdampt. Beleggers reageerden op tegenvallende productiecijfers van Tesla. Ook vinden ze het slecht nieuws dat Tesla Model S niet als veiligste auto uit de bus kwam.

Daar kwam het nieuws van Volvo nog bovenop. Dat bedrijf wil zich meer richten op elektrische en semi-elektrische auto's en gaat daarmee de concurrentie aan met Tesla.

De beurskoers van Tesla NOS

Maarten Steinbuch: 'De verwachtingen voor Tesla zijn enorm hoog'

Op de beurs kent Tesla hoge pieken en diepe dalen. De afgelopen maanden was de beurskoers van het bedrijf juist enorm opgelopen maar sinds eind juni daalt de koers. Vandaag staat Tesla weer iets hoger maar dat is lang niet genoeg om het verlies van de afgelopen week goed te maken.

"De verwachtingen voor dit bedrijf zijn enorm hoog", zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar Robotica aan de TU Eindhoven en al jaren eigenaar van een Tesla. Het nieuwe model heeft hij ook al besteld.

Hij is daarmee een van de bijna 400.000 mensen wereldwijd die hebben gezegd het nieuwe model te willen kopen. Met een basisprijs van 35.000 dollar (ruim 30.000 euro) is die auto de helft goedkoper dan het huidige goedkoopste model van Tesla.

"Dat de eerste exemplaren van de Model 3 nu van de band rollen, is een belangrijke stap voor Tesla", zegt Steinbuch. "De echte doorbraak voor elektrisch rijden moet komen als iedereen een elektrische auto kan kopen. Dit model is een van de auto's die dat kunnen waarmaken, naast de auto's van andere merken."

Zo komt Opel met de nieuwe Ampera-e, met een startprijs van ruim 40.000 euro.

Tesla-baas Elon Musk AFP

De eerste Model 3-exemplaren worden eind deze maand geleverd. Eind dit jaar moeten er maandelijks 20.000 exemplaren van de band rollen.

Dat is tenminste het plan. De komende maanden moet topman Elon Musk bewijzen dat die doelen ook daadwerkelijk worden gehaald. Lukt dat niet, dan heeft dat ongetwijfeld grote gevolgen voor de beurskoers van het bedrijf.

STER reclame