Hybride Volvo's in de fabriek in Torslanda, Zweden
NOS NieuwsAangepast

Volvo als eerste om: vanaf 2019 alle Volvo's helemaal of deels elektrisch

Alle nieuwe modellen die Volvo vanaf 2019 op de markt brengt, zullen een elektromotor hebben. De Zweedse autofabrikant zet groot in op elektrisch, omdat het bedrijf denkt dat dat de toekomst is.

"Dit gaat om de klant", zegt Volvo-topman Håkan Samuelsson. "De vraag naar geëlektrificeerde modellen neemt significant toe en wij willen inspelen op de behoeften van huidige en toekomstige klanten."

Volledig en hybride

Het gaat dan niet alleen om volledig elektrische auto's, maar ook om hybrides met zowel een elektro- als een verbrandingsmotor en om zogeheten 'mild hybrids': auto's met een kleine elektrische hulpmotor.

Tussen 2019 en 2021 komt Volvo met vijf volledig elektrische modellen. Bestaande modellen met alleen een benzine- of dieselmotor zullen nog een tijdje geproduceerd worden. Maar zodra een model een update krijgt, komt er een elektromotor in.

Volvo is de eerste traditionele autofabrikant die al zijn wagens van een elektrische motor gaat voorzien. Volvo is sinds 2010 eigendom van de Chinese automaker Geely. De eerste volledig elektrische Volvo zal in China geproduceerd worden.

Tesla

Er is natuurlijk al een autofabrikant die alleen maar volledig elektrische auto's produceert: Tesla. Maar Tesla is nog een heel stuk kleiner dan Volvo. Tesla leverde in de eerste helft van dit jaar 47.000 auto's af bij klanten. Volvo verkocht er bijna zes keer zoveel: 278.000.

Ook andere autofabrikanten doen steeds meer aan elektrisch. Na het sjoemeldieselschandaal maakte Volkswagen bekend voor 2025 meer dan 25 elektrische modellen op de markt te brengen. En eerder dit jaar kocht Peugeot Opel, mede omdat Opel veel technologische kennis heeft over elektrisch rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl