Premier Rutte begroet bondskanselier Merkel op de G20-top in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

Rutte heeft geen officiële ontmoeting met Erdogan

Premier Rutte heeft zijn Turkse collega Erdogan nog niet gesproken op de G20-top in Hamburg. Hij zegt dat hij een gesprek niet uit de weg gaat als hij Erdogan tegen het lijf loopt, maar dat er geen officiële ontmoeting op het programma staat.

Het kabinet liet vanmorgen weten dat de Turkse vicepremier Türkes volgende week geen toespraak mag houden in Apeldoorn. Rutte zei in Hamburg dat het gek zou zijn om hem in Nederland te ontvangen, zolang de betrekkingen tussen Nederland en Turkije "heel slecht" zijn en de Nederlandse ambassadeur niet welkom is in Ankara.

Volgens Rutte is Nederland de gebeurtenissen in maart nog niet vergeten. Toen verbood het kabinet enkele Turkse bewindslieden om in Nederland campagne te voeren voor het referendum dat de macht van president Erdogan moest vergroten. De minister van Familiezaken kwam toch met de auto naar Rotterdam en werd weggestuurd. Haar komst veroorzaakte volgens Rutte een grote puinhoop.

Bizar

Rutte vindt dat de relatie zo slecht is, dat een ontmoeting op het hoogste niveau - tussen hem en Erdogan - nu geen zin heeft. Hij vindt dat soort situaties stap voor stap moeten worden opgelost en niet meteen tussen regeringsleiders. "Want als het dan niet lukt, heb je niks meer."

Over de Turkse reactie dat de boycot van de Turkse vicepremier typerend is voor de Nederlandse democratie, zei Rutte. "Dat is zo'n bizarre uitspraak, daar kun je maar beter geen aandacht aan besteden."

Nederland hoort officieel niet bij de G20, maar premier Rutte mag op uitnodiging van de Duitse bondskanselier Merkel deze keer meedoen aan de top. Hij zegt dat hij weinig heeft meegekregen van de rellen. Wel is zijn afspraak met de Indonesische premier verplaatst naar zaterdagochtend, omdat Rutte door de ongeregeldheden niet op tijd in Hamburg kon zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl