Tugrul Türkes
NOS NieuwsAangepast

Turkse minister niet welkom in Apeldoorn voor herdenking coup

De Turkse vicepremier Tugrul Türkes is volgende week niet welkom om een toespraak in Nederland te houden. "Waar onze ambassadeur niet aan het werk kan in Ankara, vinden wij het niet passend als de vicepremier van Turkije hier komt spreken", zegt zijn Nederlandse ambtgenoot Asscher.

Türkes wilde dinsdag naar Apeldoorn komen om in congrescentrum Orpheus een herdenking van de mislukte couppoging van vorig jaar bij te wonen en daar te spreken.

Volgens het kabinet was die couppoging "een niet te rechtvaardigen aanval op de Turkse democratische instellingen", maar is het "gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen" niet gewenst dat Türkes of een ander lid van het Turkse kabinet naar Nederland komt.

Videpremier Asscher zegt dat er in maart wel iets is gebeurd tussen Nederland en Turkije en dat de verhoudingen eerst weer moeten normaliseren. "In de context van wat er toen is gebeurd, vinden wij het niet passen om de vicepremier nu toe te laten."

Spanningen

In maart liepen de spanningen tussen Nederland en Turkije hoog op toen het kabinet weigerde Turkse bewindslieden hier te laten spreken in het kader van een referendum. De Turken wilden hier campagne voeren voor het referendum, waarmee de macht van president Erdogan sterk werd uitgebreid.

De minister van Buitenlandse Zaken mocht niet in Nederland landen en de minister van Familiezaken, die per auto uit Duitsland naar Rotterdam was gekomen, moest rechtsomkeert maken. Dat leidde tot rellen in Rotterdam. Het besluit om de Turkse vicepremier nu niet toe te laten is "is een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart".

Het kabinet benadrukt dat de bijeenkomst in Apeldoorn zelf niet verboden is. De herdenking wordt georganiseerd door de Unie van Europese Turkse Democraten. "Een aan de AK-Partij van Erdogan geaffilieerde organisatie" volgens het kabinet, die de bijeenkomst hoe dan ook wil laten doorgaan.

Volgens het kabinet blijft het het doel wel om de relatie met Turkije te normaliseren. "Wij zijn bereid om hierover het gesprek aan te gaan met de Turkse autoriteiten".

Geen milde reactie

Er is nog geen reactie van de Turken, maar volgens correspondent Lucas Waagmeester kan die niet lang uitblijven. "Zeker nu deze minister wilde komen praten over de mislukte coup van vorig jaar. Dat is natuurlijk een zeer gevoelig onderwerp hier in Turkije, dus ga er maar van uit dat die reactie niet mild zal zijn."

President Erdogan kreeg deze week in Duitsland geen gelegenheid om Turkse Duitsers te ontmoeten. Hij noemde dat nazistische praktijken. "Een dergelijke reactie kun je ook tegenover Nederland verwachten", zegt Waagmeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl