ANP

"We hebben samen besloten om een actie op te zetten voor Serious Request. Om drie mensen uit te dagen om hun vingernagels te lakken en dan één euro te doneren." Met die woorden introduceerde Gerrit Kolsteren op 21 december 2016 live op 3FM zijn zoon. De zesjarige Tijn uit het Brabantse dorpje Hapert werd op slag een Bekende Nederlander.

Tijn had hersenstamkanker, een zeldzame ziekte die jaarlijks in Nederland vijftien tot twintig kinderen treft. "In mei hebben we te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is", zei Gerrit. "Dit is zijn laatste Serious Request, want zijn levensverwachting is minder dan een jaar."

Tijn is vanochtend overleden.

Tijn kreeg in het Glazen Huis een eigen tafel en een eigen luikje, waardoor hij de nagels van bezoekers kon lakken. Bekende en onbekende Nederlanders gaven spontaan gehoor aan de oproep van Tijn en lakten massaal mee. Premier Rutte liet zijn nagels zelfs ín het Glazen Huis lakken. Miss Montreal schreef een liedje over hem: "Je bent een voorbeeld voor ons allemaal".

Geert Wilders, Armin van Buuren, Marco Borsato en vele anderen lieten hun nagels lakken en plaatsten foto's op sociale media. Het geld stroomde binnen.

Vader Gerrit was al dezelfde avond totaal van slag. "Ik had dit niet voorzien", zei hij. "En dat is een understatement. We waren vanmorgen om 7.00 uur bij het Glazen Huis, om een beetje bekendheid voor onze actie te regelen, daarna wilden we weer gewoon naar huis. En nu denk ik: wat gebeurt hier allemaal?"

Een dag later liet ook het Rode Kruis weten overdonderd te zijn. Nog nooit had een individuele actie voor Serious Request zo snel zoveel geld opgehaald als de nagellak-actie van Tijn. Uiteindelijk steeg de teller van Tijns actie naar 2,6 milljoen euro, veruit het grootste bedrag dat ooit met een actie voor Serious Request werd verdiend. De 2016-editie van Serious Request is voor altijd de editie van Tijn.

Tijn ontving een apostolisch kruis van paus Franciscus ANP

Na Serious Request bleef de ster van Tijn rijzen. In februari werd er een planetoïde naar hem genoemd. Een planetoïde beweegt net als planeten en dwergplaneten in een baan om de zon. "Die draait nog miljoenen jaren rondjes. Het is bijna alsof je vereeuwigd wordt", zei wetenschapsjournalist Govert Schilling over de naamgeving.

Als dank voor zijn bijzondere inzet kende het Rode Kruis op 5 april van dit jaar Tijn het Kruis van Verdienste toe, een onderscheiding die het Rode Kruis bij hoge uitzondering uitreikt.

Borstkruis

Maar daar bleef het niet bij qua dankbetuigingen. Op 18 april kreeg Tijn ook de apostolische zegen van paus Franciscus. De kerkvorst stuurde de jongen een borstkruis en een foto van zichzelf.

Franciscus was benaderd door de Nijmeegse pastoor Johan Flapper. Het staatssecretariaat van de Heilige Stoel reageerde met een brief. "Zijn Heiligheid begeleidt de kleine Tijn met gebed en vertrouwt hem toe aan de voorspraak van Maria, troosteres der bedrukten. Van harte verleent de Heilige Vader de kleine Tijn en zijn familie, Zijn apostolische zegen."

Iedereen houdt van Tijn ANP

Ook na de apostolische zegen lakte Tijn nog nagels, voor zover dat ging met zijn ziekte. Recent nog zetten Youp van 't Hek en Wendy van Dijk de actie ' Lak door Tijn' op. Mensen konden nagellak bestellen in de vier favoriete kleuren van de jongen. De actie kreeg ook een eigen tijdelijk winkeltje op Utrecht Centraal.

'Lak door Tijn' sloot gisteren af met een opbrengst van één miljoen euro. Dat geld gaat naar Stichting Semmy, dat er een apparaat van wil kopen om tot nu toe ongeneeslijk zieke kinderen met hersenstamkanker te behandelen. Met deze 'robot' komen de medicijnen beter op de goede plek in het lichaam.

Tijn kreeg gisteren opnieuw felicitaties van premier Rutte. "Na de fantastische actie in Breda, die ook al in belangrijke mate rond Tijn draaide, is het jullie gelukt om ook dit weer voor elkaar te krijgen. Echt fantastisch", zei de premier. "Tijn is zo'n voorbeeld voor heel veel mensen. Hoe je onder de allermoeilijkste omstandigheden zo veel energie kunt losmaken bij zo veel mensen, dat vind ik heel bijzonder." Dat herhaalde hij nogmaals, in een reactie op het overlijden van Tijn. En ook koning Willem-Alexander heeft zijn waardering voor het jongetje uitgesproken.

'Hoeveel mensen die heel oud worden hebben zó veel impact als dit kereltje?'

Dat Tijn veel mensen heeft geraakt blijkt ook op sociale media:

Ook op de Facebook-pagina van de NOS stromen de reacties binnen. "Als ik het goed begrijp, is Tijn overleden op 7-7-2017 om 07:00u in zijn zevende levensjaar", schrijft Sharon Poelma.

Lof is er ook voor de manier waarop Domien Verschuuren het nieuws over Tijns overlijden bekendmaakte op 3FM: "Man, wat heb jij dit immens verdrietige bericht mooi gebracht op de radio!", schrijft Desiree Nota. "Tranen in de auto vanmorgen. Sterkte voor jullie! Wat zal hij een indruk achterlaten!"

Kimberly Wilson schrijft: "Rust zacht Tijn. Door jou moed en doorzettingsvermogen gaan er andere kindertjes geholpen worden. Zo leef je altijd voort!"

Supporters van NAC hadden een spandoek opgehangen voor Tijn tijdens Serious Request ANP

STER reclame