Uitnodiging voor de bijeenkomst in Apeldoorn op Facebook
NOS NieuwsAangepast

Turkije: boycot vicepremier typeert Nederlandse democratie

Dat de Turkse vicepremier niet welkom is in Nederland, is typerend voor de Nederlandse democratie. Zo reageert het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op het besluit van het kabinet, om vicepremier Türkes niet te laten spreken in Apeldoorn. De politicus wil dinsdag een bijeenkomst bijwonen waar wordt stilgestaan bij de mislukte staatsgreep in Turkije, een jaar geleden.

Volgens het kabinet is het gezien de spanningen tussen Nederland en Turkije niet gewenst dat Turkse kabinetsleden naar Nederland komen.

Maar volgens de Turken mogen de onderlinge spanningen geen rol spelen bij de herdenking. Het doel is "op te komen voor democratie en stelling te nemen tegen deze verraderlijke couppoging". De bijeenkomst in Apeldoorn is ook bedoeld om "de gesneuvelden te herdenken, samen met onze burgers in Europa", schrijft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat waarschuwt verder dat Nederland een slecht voorbeeld stelt voor andere landen.

Fascistisch

De relatie tussen Nederland en Turkije bekoelde toen het kabinet in maart bezwaar maakte tegen de komst van Turkse ministers. Die wilden hier campagne voeren voor het Turkse referendum over de uitbreiding van de macht van president Erdogan.

Maar minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken kreeg geen toestemming om te landen. Zijn collega Kaya van Familiezaken kwam met de auto uit Duitsland naar Rotterdam, maar haar werd te verstaan gegeven om te keren.

President Erdogan sprak over nazi-praktijken en noemde Nederland fascistisch. Dergelijke uitlatingen deed hij deze week over Duitsland toen hij daar geen Turkse Duitsers kon ontmoeten.

'Evenement gaat door'

De Unie van Europese Turkse Democraten, die het evenement organiseert, heeft al laten weten dat de bijeenkomst gewoon doorgaat, met of zonder premier. De gemeente Apeldoorn zegt dat zij geen aanleiding ziet om de bijeenkomst te verbieden als de Turkse bewindsman niet komt.

De herdenking volgende week wordt gehouden in congrescentrum Orpheus. Directeur Meta Neeleman zegt dat het evenement nog steeds op de agenda staat. Het congrescentrum kreeg pas laat te horen dat er iemand van de Turkse regering zou langskomen.

Zij heeft dat toen direct gemeld aan de burgemeester van Apeldoorn. Volgens Neeleman werden er niet veel mensen bij de bijeenkomst verwacht.

Orpheus richt zich erop de bezoekers zo goed mogelijk in te lichten en wil zich verder niet in de discussie mengen. "Ik kan mij voorstellen dat hij niet welkom is, als dat zo is dan gaan wij daar in mee", zegt zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl