Een scherm met daarop het inlogscherm van besturingssysteem Windows 10 van Microsoft
NOS Nieuws

Hoogbejaarde (90) vals beschuldigd van internetoplichting

Een 90-jarige vrouw uit Helmond is door slachtoffers van internetoplichting ten onrechte als dader van de zogenoemde 'Microsoft-scam' aangewezen. Boze slachtoffers zochten de hoogbejaarde vervolgens thuis op. Het telefoonnummer van de onschuldige vrouw was door de internetoplichters misbruikt.

De slachtoffers achterhaalden het adres van de vrouw via haar telefoonnummer. "Hierdoor heeft ze veel overlast ervaren", schrijft de Helmondse politie op Facebook.

De politie benadrukt dat de vrouw geen dader, maar juist slachtoffer is. Ze heeft niet eens een computer. De hoogbejaarde vrouw zal aangifte doen van identiteitsfraude.

Wat is de 'Microsoft-scam'?

Slachtoffers van 'Microsoft-scam' worden gebeld door een Engelssprekende man of vrouw die zich voorstelt als medewerker van Microsoft. De beller zegt dat er een probleem is met hun computer.

De manier van oplichting verschilt: soms wordt mensen gevraagd om software te installeren waarmee hun computer wordt overgenomen, andere keren weten de criminelen toegang tot internetbankieren te verkrijgen. Op deze manier zijn honderdduizenden euro's gestolen.

In Nederland waren dit jaar al 800 mensen het slachtoffer van de 'Microsoft-scam'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl