NOS NieuwsAangepast

Honderden mensen slachtoffer van Microsoft-oplichters

De politie heeft meer aangiftes binnengekregen van mensen die zijn opgelicht door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Vorig jaar waren 1100 mensen het slachtoffer van de zogenoemde 'Microsoft-scam', in de eerste helft van dit jaar waren het er al 800.

De slachtoffers worden gebeld door een Engelssprekende man of vrouw die zich voorstelt als medewerker van Microsoft. De beller zegt dat er een probleem is met hun computer.

De manier van oplichting verschilt: soms wordt mensen gevraagd om software te installeren waarmee hun computer wordt overgenomen, andere keren weten de criminelen toegang tot internetbankieren te verkrijgen.

'Pas op als er iemand belt namens Microsoft'

Op deze manier zijn honderdduizenden euro's gestolen. Een slachtoffer werd beroofd van 70.000 euro. De meeste slachtoffers zijn mensen die ouder zijn dan 50 jaar, zegt tech-deskundige Rob van Bree van de politie.

De politie kan niet zeggen dat dit komt doordat ouderen minder handig zijn met computers. "We zien wel dat het daar het meest slaagt, jongeren zien we minder terug in de cijfers. Het kan er ook mee te maken hebben dat mensen vaak benaderd worden via een vaste telefoonlijn, en dat ouderen vaker nog een vaste lijn hebben dan jongeren", zegt Van Bree.

De politie vermoedt dat meerdere criminele groepen bezig zijn met deze vorm van oplichting. Het advies is om zo snel mogelijk op te hangen als je gebeld wordt door iemand die zegt dat hij van Microsoft is. Het bedrijf belt zijn klanten nooit zomaar op, zegt de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl