NOS

Mark Jansen werkt in de zorg en behoort tot de middenklasse omdat hij toeslagen krijgt door vaak onregelmatig te werken. Door die toeslagen verdient zijn gezin nét te veel om in aanmerking te komen voor huur- of zorgtoeslag.

"Als ik mijn onregelmatigheidstoeslagen niet zou krijgen door niet in de avonduren en in het weekend te werken, verlies ik ongeveer 500 euro per maand", zegt Jansen. "Dan kom ik wel in aanmerking voor overheidssteun. Dat is gewoon diep triest."

Alle zeilen

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de WRR, concludeert in het rapport De val van de middenklasse? dat veel mensen met middeninkomens het moeilijk hebben. Het gezin van Mark en Nadia Jansen behoort net tot de middeninkomens en moet soms alle zeilen bijzetten.

'We kunnen misschien een weekje weg met de tent'

Mark is getrouwd met Nadia en samen hebben ze twee kinderen; Noah van 4 en Noud van 2. Met z'n vieren wonen ze in een rijtjeswoning in het Brabantse Cuijk. Ze slagen er zoals zo veel mensen met een middeninkomen in om het hoofd boven water te houden, maar een vetpot is het niet.

Nadia heeft een gastouderbureau en is na een periode van arbeidsongeschiktheid door reuma sinds kort weer parttime aan het werk. "Ik hoop dat ik in de toekomst fulltime aan de slag kan, zodat we met het gezin leuke dingen kunnen doen en lekker op vakantie kunnen gaan. Dat zit er dit jaar echt niet in voor ons."

Als er iemand naar de tandarts moet, krijgen we er direct weer een rekening van 100 euro bij.

Mark Jansen

Terwijl het inkomen van Mark en Nadia nauwelijks stijgt, gaat de huur van hun huis in de particuliere sector wel jaarlijks omhoog, net als de premie van de zorgverzekering en het eigen risico.

"Als er iemand naar de tandarts moet, krijgen we er direct weer een rekening van 100 euro bij", zegt Mark. "Onze zoon heeft een spraak- en taalprobleem gehad en daar moesten we iedere dag voor naar Nijmegen. Dan komt er elke week een tank benzine van 90 euro bij."

"Toen was het echt behoorlijk buffelen", vult Nadia aan. "Je hebt een hoge huur, een auto die onderhoud nodig had. Je koelkast, je vriezer, je wasmachine, het zal maar kapot gaan. Het buffertje dat je had opgebouwd om dat soort zaken aan te schaffen, was behoorlijk leeg aan het raken."

Mark en Nadia zijn geen klagers maar constateren wel met de WRR dat er misschien iets mis is met de manier waarop de verschillende inkomensgroepen behandeld worden. Waar de hoge inkomens zich over het algemeen goed zelf kunnen redden en de overheid zorgt voor de lage inkomens, worden de middeninkomens een beetje aan hun lot overgelaten.

Dat doet vooral pijn bij gezinnen aan de onderkant van de middenklasse zoals de familie Jansen. "Waarom moet ik zo hard werken als andere mensen het cadeau krijgen. Ik moet er wel iedere keer mijn gezin voor achterlaten", zegt Mark.

STER reclame