Werk in de horeca: meestal deeltijd en tijdelijk
NOS NieuwsAangepast

Wie veel overwerkt, is minder vaak ziek

Overwerken, gelukkig getrouwd zijn en een flexibel contract hebben. Het zijn allemaal kenmerken van mensen die minder vaak ziek zijn dan gemiddeld.

Het CBS en TNO onderzochten waarom in de ene sector mensen langer ziek zijn dan in de andere. Zo hebben zorginstellingen ruim twee keer zo veel ziekmeldingen als cafés en restaurants.

Ziekteverzuim van werknemers per sector

Dat het ziekteverzuim in de horeca relatief laag ligt, is niet verwonderlijk. Er werken veel jonge werknemers en die hebben vaak een flexibel contract. Dat zijn beide kenmerken van mensen die zich minder vaak ziek melden.

Mensen met een vast dienstverband melden zich bijna twee keer zo vaak ziek als mensen met een flexibel contract. En er blijken nog andere opmerkelijke verschillen uit het onderzoek. Zo komen gescheiden mensen vaker niet werken dan getrouwde mensen, zijn werknemers bij kleine bedrijven minder vaak ziek en melden vrouwen zich vaker ziek dan mannen.

Geen tijd

Dat wil niet zeggen dat de werkgever geen invloed heeft op het verzuim. Als werknemers meer zelf kunnen bepalen, zijn ze minder vaak ziek. Ook de zwaarte van het werk is van invloed. Werknemers die gevaarlijk werk doen of werken in een luidruchtige omgeving verzuimen vaker.

Opvallend genoeg is overwerk juist een reden dat mensen zich minder vaak ziek melden. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat mensen het werk gedaan willen hebben en simpelweg geen tijd hebben om ziek te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl