Ziekteverzuim in de zorg blijft stijgen
Het aantal ziekmeldingen door werknemers in de zorgsector ligt veel hoger dan in andere bedrijfstakken. Dat was altijd al zo, maar het verschil wordt steeds groter. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg het ziekteverzuim in de gezondheids- en welzijnszorg 5,8 procent, waar het gemiddelde ziekteverzuim van alle Nederlandse werknemers 4,3 procent is.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is dit het grootste verschil in tien jaar. Het aantal ziekmeldingen in de zorgsector is ook licht gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar, toen het ziekteverzuim 5,6 procent was. Wel is het ziekteverzuim beduidend lager dan twintig jaar geleden, maar dit geldt voor alle sectoren.
Klachten
Het hogere percentage komt vooral door de ziekmeldingen onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen (6,7 procent) en in de welzijnszorg (6,2 procent). In de gezondheidszorg (ziekenhuizen, laboratoria, medische praktijken) is het verzuim beduidend lager: 4,9 procent.
Werknemers in de welzijnszorg en in verpleeg- en verzorgingshuizen geven ook vaker dan gemiddeld aan dat hun klachten en verzuim te maken hebben met het werk.
Het CBS stelde vorige maand ook al vast dat het aantal vacatures in de zorg toeneemt terwijl het aantal banen in die bedrijfssector juist afneemt.