Een door Noord-Korea vrijgegeven foto zou Kim Jong-un tonen bij een Hwasong-14 raket
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse politici eisen stevig antwoord op Noord-Koreaanse test

Democratische én Republikeinse politici hebben de regering van president Donald Trump opgeroepen om een steviger antwoord te formuleren op de Noord-Koreaanse rakettest van afgelopen nacht. De Noord-Koreanen meldden dat ze voor het eerst een langeafstandsraket hebben afgevuurd die in theorie de Amerikaanse staat Alaska kan halen.

Afgezien van een korte reactie op Twitter, liet de Amerikaanse president zich niet zien. Hij vierde de nationale Amerikaanse feestdag van 4 juli op zijn eigen golfbaan.

De president twitterde vanochtend over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: "Heeft deze vent niks beters te doen?"

Maar dat gaat een aantal senatoren en afgevaardigden niet ver genoeg, zo meldt de Amerikaanse website Politico. "In plaats van 'vage tweets' moet president Trump deze gevaarlijke test van Noord-Korea beantwoorden met een heldere strategie van directe diplomatie met Pyongyang", vindt senator Edward Markey, Democraat en lid van de Azië-afdeling van de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken. "Elke test brengt Noord-Korea dichter bij een kernwapen dat Amerikaanse steden kan bedreigen."

Ook zijn Republikeinse collega Deb Fischer, lid van de Senaatscommissie voor de strijdkrachten, eist maatregelen. "We moeten de druk verhogen op Noord-Korea en zijn beschermheren China en Rusland. Al moeten we niet denken dat die landen onze problemen gaan oplossen."

Toch is het formuleren van een steviger antwoord lastig, stelt de New York Times. De krant zette een aantal opties op een rij. Zo kan de president, in theorie:

- De toch al strenge sancties tegen Noord-Korea verder aanscherpen

- Een geheim programma met cyberaanvallen op het raketprogramma versnellen

- Dreigen met tegenaanvallen zodra er tekenen zijn van een nieuwe rakettest

- Onderhandelen over een kernwapenvrij Koreaans schiereiland, waarbij de VS militaire slagkracht zouden weghalen uit Zuid-Korea.

China en Rusland willen dat Noord-Korea stopt met de testen en dat de VS geen oefeningen meer houdt. Vanavond kwam het Witte huis alsnog met een inhoudelijke reactie op de Noord-Koreaanse raketproef. Een woordvoerder meldde dat de VS een verzoek hebben ingediend voor een zitting van de VN-veiligheidsraad over de Noord-Koreaanse test, achter gesloten deuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl