Bouwtoezicht blijft voorlopig nog taak van gemeente
De controle op de bouw van huizen, kantoren en andere gebouwen blijft vooralsnog een taak van de gemeenten. Minister Plasterk heeft de Eerste Kamer niet kunnen overtuigen van een wet, waarin staat dat een private partij het toezicht overneemt van de gemeenten.
De Eerste Kamer debatteerde vandaag over de nieuwe wet en bleef bezwaren houden. Daarnaast hadden de vier grote steden de senaat opgeroepen de wet niet aan te nemen.
Plasterk gaat de wet nu in de ministerraad bespreken. Hij verwacht dat de wet daarna terug moet naar de Tweede Kamer. "Ja, dat zal nog even duren", zegt hij. "Ik kan het in gang zetten, maar een volgend kabinet zal het af moeten maken."
Beton
In de wet, die in februari door de Tweede Kamer werd goedgekeurd, neemt een private kwaliteitsborger het toezicht over van de gemeenten. Deze private partij wordt door de aannemer of constructeur in de arm genomen.
Op dit moment bekijkt de gemeentelijke afdeling bouw-en woningtoezicht of de bouwvoorschriften worden nageleefd door een aannemer. Het gaat dan om bijvoorbeeld de stevigheid van de staalconstructie, de dikte van het beton, de vluchtroutes en de brandveiligheid.
Het kabinet en veel bouwbedrijven vinden dat het gemeentelijk toezicht niet werkt. Veelal is er alleen sprake van een papieren controle en zorgt het voor veel administratieve rompslomp, vinden vooral de bouwbedrijven. "Onder de huidige manier van doen zijn er ook gebreken", zegt Plasterk, nu minister voor Wonen."Het is beter dit aan een specialist over te laten." Plasterk is ervan overtuigd dat het niet onveiliger zou worden.
Proef
De gemeente Den Haag heeft een proef gedaan met zo'n private kwaliteitsborger. Bij vier van de tien projecten moest de gemeente ingrijpen. Twee bouwprojecten zijn wegens instortingsgevaar stilgelegd.
De afgelopen jaren is het in Nederland weleens misgegaan met bouwprojecten; recentelijk stortte een parkeergarage in aanbouw in en balkons van flatbewoners in diverse steden bleken onveilig.