Piet Mijksenaar bij zijn afscheid van de gemeente Amsterdam in 1966
NOS NieuwsAangepast

Naam 'foute' ambtenaar verwijderd uit Amsterdams stadhuis

De gemeente Amsterdam verwijdert per direct het bordje Mijksenaarzaal bij de gelijknamige zaal in de Stopera. De aanleiding zijn berichten over het oorlogsverleden van de naamgever van de zaal, de voormalige topambtenaar Piet Jan Mijksenaar.

Vorig jaar werd bekend dat Mijksenaar na de oorlog door een zuiveringscommissie is berispt, omdat hij tijdens de oorlog een toespraak had gehouden voor een pro-Duitse journalistenvakbond, schrijft burgemeester Van der Laan.

Deportatie

Ook werd toen bekend dat Mijksenaar tijdens de oorlog als chef van het Gemeentelijk Bureau voor Inkwartiering zijn best deed om de deportatie van Joden sneller en efficiënter te laten verlopen.

Of dat klopt, laat het college aan historici over, schrijft Van der Laan. De berisping voor de toespraak op zich is al genoeg om de naam nu te schrappen.

Geholpen

Van Mijksenaar was ook bekend dat hij tijdens de oorlog Joodse kennissen liet onderduiken. Dat en zijn verdiensten in Amsterdam zijn vermoedelijk de reden geweest dat er bij de opening van het Amsterdamse stadhuis, in 1988, een zaal naar hem vernoemd werd.

Die zaal zal als gevolg van een verbouwing binnenkort sowieso verdwijnen, schrijft Van der Laan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl