Een luchtfoto van de Stopera in Amsterdam
NOS Nieuws

CIDI: Mijksenaarzaal in Stopera moet andere naam krijgen

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat de Mijksenaarzaal in de Amsterdamse Stopera een andere naam krijgt. Mijksenaar was een ambtenaar die in de Tweede Wereldoorlog actief meehielp met het deporteren van Joden. Dat blijkt volgens Het Parool uit een onlangs verschenen proefschrift.

Mijksenaar kreeg de zaal tien jaar na zijn dood naar hem vernoemd, onder meer omdat hij twee Joden had gered. De gemeente laat tegenover Het Parool weten het proefschrift te zullen bestuderen.

Maar daarnaast hielp hij bij de deportatie van Joden. Deels was dat zijn werk, als chef van het Bureau Inkwartiering van de gemeente Amsterdam. Uit het onderzoek van Stephan Steinmetz blijkt dat hij meer dan alleen zijn werk deed. Zo maakte hij een plan om de verhuizing van de Joden naar de getto's te versnellen.

Tegenstrijdige houding

Volgens Steinmetz was Mijksenaars houding een goed voorbeeld van de tegenstrijdige houding van veel Amsterdamse ambtenaren. "Vele ambtenaren hebben een Joodse bekende geholpen, weinigen de talloos onbekenden."

Op de website van de gemeente Amsterdam staat dat de Mijksenaarzaal bedoeld is voor persbijeenkomsten, maar dat de zaal nauwelijks wordt gebruikt. In de Stopera zijn zowel het Amsterdamse stadhuis als een muziektheater gevestigd. Het gebouw werd in 1986 geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl