NOS NieuwsAangepast

Jaarlijks 3300 doden door stof, Long Alliantie wil actie

Er moet veel beter worden samengewerkt om longziekten tegen te gaan die door werk of werkomstandigheden kunnen ontstaan. De Long Alliantie Nederland (LAN), een samenwerkingsverband van onder meer patiëntenverenigingen, longartsen en zorgverzekeraars, overhandigt daarom vandaag een tienpuntenplan aan de Tweede Kamer.

De LAN pleit onder meer voor betere arbeidsinspecties, meer betrokkenheid van huisartsen en een voorlichtingscampagne in alle betrokken sectoren.

De arbeidsinspectie schiet tekort bij 'stoffige' bedrijven, zegt directeur Emiel Rolink in het NOS Radio 1 Journaal. "Een gemiddeld bedrijf wordt één keer in de 25 jaar gecontroleerd. Ter vergelijking: als op een snelweg één keer in de 25 jaar de snelheid wordt gecontroleerd, rijdt iedereen te hard."

Ook voor huisartsen is een belangrijke taak weggelegd. "Die moeten veel vaker vragen wat voor werk de patiënt doet. Hebben we te maken met een topvoetballer of een lasser? Het is belangrijk dat een huisarts weet of de patiënt veel met stof werkt."

Veel bedrijven zouden een voorbeeld moeten nemen aan de brandweer, zegt Rolink. "Daar kijken ze heel goed hoe ze kunnen voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Na het blussen laten ze hun zuurstofmasker nog heel lang op, ze trekken hun vieze pak meteen uit en nemen die niet mee naar huis en de brandweerwagen wordt afgespoeld voordat hij terug de kazerne in rijdt. Zo kun je veel schade voorkomen."

Neem je partner mee naar je werk en laat hem of haar kijken of jij je werk gezond doet.

Emiel Rolink, directeur Long Alliantie Nederland

Ten slotte ligt een deel van de verantwoordelijkheid ook de bij de werknemer zelf. "Draag een mondkapje als je met stof werkt. Of als je een steen gaat doorzagen, maak hem dan eerst nat. Dat voorkomt veel schade."

Ook de nabije omgeving van de werknemer kan een grote rol spelen, zegt Rolink. "Neem je partner of een goede vriend eens een dag mee naar je werk, en laat hem of haar eens kijken of jij je werkzaamheden wel gezond uitvoert. Als we er met zijn allen beter op letten, kunnen we samen veel schade voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl