Bij de brandweer is 'schoon' het nieuwe 'stoer'
Vroeger, toen liepen de beste brandweermannen rond in hun vieze pakken en smerige helmen. Dan had je immers het meeste gevaar gezien. Maar de tijden zijn veranderd. "Nu is een schoon pak stoer", zegt brandweerman Jeroen.
In een journaal uit 1976 legt een groep brandweermannen uit hoe ze een vuur hebben geblust. Mannen met zwarte wangen en opengeknoopte pakken vertellen in blote bast, sigaretten uitdelend, hoe ze dwars door de rook heen moesten.
Dat beeld is verleden tijd. Brandweermensen blijken een verhoogd risico te hebben op kanker omdat ze roetdeeltjes en rookresten op hun pak meedragen, dus nemen korpsen maatregelen. Vieze pakken moeten voortaan meteen na de brand worden uitgedaan en opgeborgen in speciale rode zakken. Bij terugkomst in de kazerne moeten de mannen en vrouwen zo snel mogelijk douchen.
"Ik weet nog dat het stoer was om een vies pak te hebben. Dan had je dingen meegemaakt", vertelt brandweerman Jeroen op de kazerne in Hengelo. "Dat is tegenwoordig niet meer aan de orde. Nu is een schoon pak stoer."
De nieuwe regels zijn soms een hoop gedoe, erkent hij. Je moet je schoenen afspoelen, spullen schoonmaken, een mondkapje op, speciale handschoenen aan, uit de wind gaan staan. En dat allemaal nog op de plaats van de brand. "Maar het is het gedoe waard. Het gaat om onze gezondheid en dat is altijd het belangrijkste."
Hoe groot de risico's van de vieze pakken precies zijn, is nog niet voldoende onderzocht. "Maar we roepen niet voor niets tegen burgers dat ze hun ramen en deuren dicht moeten doen bij brand", vertelt Ijle Stelstra, die verantwoordelijk is voor de arbeidsveiligheid bij de brandweer.
Hoewel meer onderzoek dus nodig is, nemen de korpsen toch alvast maatregelen. Stelstra: "Dat het gevaarlijk is om met een vies pak rond te lopen weten we. En we willen er niet over vijf jaar achter komen dat we vandaag hadden moeten handelen."