Het profiel van etappe 4, een rit van Mondorf-les-Bains naar Vittel
NOS WielrennenAangepast

Etappe 4: pieken in de Champions League van het sprinten

"Je hoeft geen Einstein te zijn om het scenario van deze etappe te voorspellen." Was getekend, Han Kock, wielerverslaggever van de NOS. "Er gaat een kopgroep weg, de sprintersploegen houden de marge klein en in Vittel gaan de sprinters het afmaken."

De enige hindernis is een heuveltje van de vierde categorie, op 37 kilometer van de streep, maar dat zal de snelle mannen volgens Kock niet afschrikken. "De sprinters willen en zullen er een sprint van maken."

Is het niet een beetje saai, weer een etappe waarin het spektakel pas in de laatste drie kilometer zit?

"Het hoort een beetje bij de eerste Tourweek. Dit soort etappes zijn een beetje een traditie geworden. Iedereen moet natuurlijk aan bod komen en sprinten is gewoon een onderdeel van het wielrennen. En met een mooie massasprint is niks mis. Je moet er alleen lang op wachten."

Soms lijkt het alsof er in de Giro en de Vuelta minder voorspelbare etappes zitten. Klopt dat?

"In de Giro van dit jaar zaten ook veel sprintetappes, alleen vielen ze minder op. De eerste rit werd geen sprint omdat Lukas Pöstlberger iedereen verraste. De dag erna won Greipel en een andere sprinter, Fernando Gaviria, won in totaal liefst vier etappes. Dus ook de Giro heeft vlakke ritten, maar het valt wat minder op misschien."

Kittel laat Démare en Greipel achter zich en sprint naar zege in Luik

Dylan Groenewegen krijgt dus vandaag weer een kans. Hoe kijk je naar hem?

"Hij hoort bij de kanshebbers, maar dan moet er bij de anderen iets misgaan en bij Groenewegen moet alles kloppen. Alleen dan kan hij een etappe winnen. Maar zoiets kan dus wel zomaar gebeuren."

"Winnen op dit niveau is heel moeilijk. Dit is de Champions League van het sprinten. De helpers zijn op topniveau en de sprinters ook, het hele peloton wil pieken. Hij heeft zijn concurrenten allemaal een voor een weleens verslagen. Maar dit is de Tour en daar zijn ze allemaal."

Groenewegen na vijfde plaats: heb wel een goed gevoel

Kun jij je een scenario voorstellen waarin het geen sprint wordt?

"Nee, want de sprintersploegen zullen er alles aan doen om het te laten uitdraaien op een sprint. QuickStep gaat voor Kittel, Lotto-Soudal voor André Greipel en Cofidis voor Nacer Bouhanni. Ze zouden ook op de zege van een aanvaller kunnen inzetten, maar die ploegen zijn in de eerste week te vers en te gretig."

Wie is voor jou de topfavoriet vandaag?

"Marcel Kittel is de te kloppen man. Maar hij moet oppassen voor Arnaud Démare. Hij was gisteren weer sterk, dus dat wordt een interessant duel. De weg loopt een klein beetje op. Dat ligt Démare wel. Maar als Kittel goed gelanceerd wordt, is hij de snelste sprinter van allemaal."

De Touruitzendingen van dinsdag

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 4: Mondorf-Vittel NPO 1 en NOS.nl
19.26 uur Tourjournaal NPO 3 en NOS.nl
21.26 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl
met Leontien van Moorsel, Thijs Zonneveld en Marijn de Vries

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl