Paul McCartney bij een optreden in 2015
NOS NieuwsAangepast

Paul McCartney treft schikking in zaak over rechten Beatles-liedjes

Paul McCartney heeft een geheime schikking getroffen met platenmaatschappij Sony/ATV Music Publishing over de rechten van liedjes van The Beatles. Een groot deel van de nummers werd geschreven door McCartney zelf en John Lennon. Als de 75-jarige muzikant de zaak had gewonnen, zou hij vanaf oktober volgend jaar weer de eigenaar zijn van de rechten op de liedjes.

Wat de platenmaatschappij en McCartney nu hebben afgesproken is niet bekend. De advocaat van McCartney heeft de rechter gevraagd de zaak te sluiten, ook namens Sony/ATV.

McCartney wil al heel lang de rechten op zijn muziek terug. In 1985 kwamen ze in handen van Michael Jackson, met wie hij toen nog bevriend was. Hij had ATV Music gekocht voor 47,5 miljoen dollar. ATV Music bezat de rechten van 4000 nummers, waaronder 300 liedjes van The Beatles. Jackson verkocht de helft van ATV later door aan Sony.

Hey Jude

De zanger wilde met de zaak de rechten op zo'n 260 liedjes terugkrijgen. Ook van de nummers I want to hold your hand, Yesterday en Hey Jude, die hij samen met John Lennon schreef, wilde hij de rechten terug.

McCartney deed een beroep op de Amerikaanse wet waarin is vastgelegd dat artiesten uitgeefrechten die ze ooit van de hand hebben gedaan na 35 jaar kunnen terugclaimen. Op muziek van voor 1978 staat volgens het Amerikaanse recht een termijn van 56 jaar. Daardoor had McCartney volgend jaar de rechten kunnen terugclaimen voor de eerste single van The Beatles: Love me do.

De Britse band Duran Duran heeft net als de ex-Beatle geprobeerd om via de Amerikaanse wet rechten terug te krijgen. De Britse rechter waarbij de bandleden dit probeerden gaf hen geen gelijk, omdat de Amerikaanse wet volgens hem niet van toepassing is in Groot-Brittannië. De zaak van McCartney diende in New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl