Minister Blok van Veiligheid en Justitie (VVD)
NOS Nieuws

Kabinet: geen beleid om criminele asielzoekers niet te vervolgen

Het is geen afgesproken beleid dat criminele asielzoekers niet worden vervolgd omdat ze dan moeilijk uit te zetten zijn, zegt minister Blok van Veiligheid en Justitie.

"Zo'n beleidslijn bestaat niet", zegt hij. "Als iemand tijdens zijn asielprocedure gevangen genomen moet worden, dan gebeurt dat en daarna start gewoon de uitzettingsprocedure."

Blok reageert op berichtgeving van De Telegraaf over politie-informatie waaruit blijkt dat in 2015 en 2016 asielzoekers uit veilige landen verantwoordelijk zijn voor de meeste misdrijven die door asielzoekers worden gepleegd. Ze zouden vaak niet worden vervolgd, omdat dat hun uitzetting bemoeilijkt.

Schurken

Blok zegt dat na 2015 en 2016 juist beleid is gemaakt om asielzoekers zo snel mogelijk te beoordelen op de kans dat zij voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen. De 'kansloze' asielzoekers worden zo snel mogelijk uitgezet, zegt hij.

"Het is verschrikkelijk dat allerlei schurken misbruik maken van de opvang die bedoeld is voor vluchtelingen", zegt Blok. Hij vindt het goed dat de politiecijfers nu openbaar zijn gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl