De politie was op zoek naar een hennepkwekerij maar vond een "zeer groot" drugslab Politie

Een op de acht boeren in Brabant is weleens benaderd door criminelen die een schuur willen gebruiken als hennepkwekerij, drugslab of sigarettenfabriek. Een kwart zegt verhalen te kennen van collega's.

Dat komt naar voren uit een anonieme steekproef van Omroep Brabant onder agrariërs. 210 Brabantse agrariërs werd gevraagd naar hun ervaringen, 123 boeren reageerden.

Geregeld doet de politie invallen in drugslaboratoria op een boerenerf. Zo werd in februari een mega-drugslab aangetroffen op het terrein van de CDA-penningmeester in Leende.

Advertenties op internet

De criminelen komen aan de adressen van leegstaande schuren of loodsen door advertenties op internet na te pluizen of door met de auto afgelegen gebied te verkennen.

Vorig jaar dook een zogeheten wietbrief op bij de politie West-Brabant-Zeeland. De schrijver biedt 35.000 euro per kwartaal voor een loods van 200 vierkante meter. 84 procent van de boeren zegt hier nooit op te zullen ingaan. 2 procent zou ja zeggen, de overige 14 procent twijfelt.

Volgens het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) is er een duidelijk verband tussen het aantal benaderde boeren en de toenemende leegstand op het platteland. Het RIEC organiseert daarom met de politie en gemeenten bijeenkomsten om boeren te wijzen op de risico's.

Maatschappelijk probleem

De uitkomsten van de enquête zijn voor de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) aanleiding om ook andere gemeenten tot actie te manen. "Ze treden niet adequaat genoeg op tegen dit sluimerende maatschappelijke probleem", zegt bestuurslid Janus Scheepers.

Eerder meldde Frank van Ierland, districtsleider van de Taskforce Ondermijning dat 8 op de 10 boeren in de regio Hart van Brabant (de omgeving van Tilburg) werden benaderd door criminelen.

Hij deed dit op basis van uitspraken van de burgemeesters van Hilvarenbeek en Gilze-Rijen die zeiden dat uit gesprekken met boeren bleek dat driekwart van hen was benaderd. Het onderzoek van Omroep Brabant betreft de hele provincie.

STER reclame