Ontmanteling van een drugslab
NOS Nieuws

Steeds vaker drugslab in leegstaande stallen

Boeren in het zuiden van het land worden geregeld door criminelen benaderd met de vraag of ze hun leegstaande stallen willen verhuren voor wietteelt of het maken van xtc. Ze kunnen daar tot 150.000 euro per jaar mee verdienen. De leegstand van agrarische gebouwen is groot door de schaalvergroting in de sector, schrijft NRC.

Een aantal Brabantse gemeenten is bezig om te kijken of er een alternatieve bestemming gevonden kan worden voor de stallen en schuren, zodat ze niet beschikbaar zijn voor criminelen. Gedacht wordt aan het maken van groepsaccommodaties of andere activiteiten in de recreatieve sector.

Afbreken is een andere oplossing. Daar moet dan wel een regeling voor komen. Als er geen leegstaande stallen of schuren zijn, neem je de criminelen de wind uit de zeilen.

Lucratief

De gemeenten werken samen met de politie. Onderzoek heeft uitgewezen dat acht op de tien boeren wel eens worden benaderd door criminelen om ruimte te verhuren, zegt Frank van Ierland van de taskforce voor ondermijnende criminaliteit in de regio Hart van Brabant.

"Natuurlijk wordt hen op de mouw gespeld dat het lucratief is, maar de lusten vallen vooral bij de criminelen en de lasten op het eind bij de boer, want als het uitkomt betaalt hij de rekening." Het gaat dan om de stroomkosten en de terugbetaling van alle kosten aan de overheid.

Intimidatie

Burgemeester Palmen van Hilvarenbeek heeft in zijn gemeente ook te maken met verhuur aan criminelen. De boeren worden op verschillende manieren benaderd, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Er komt bijvoorbeeld iemand het erf oprijden en die begint een praatje te maken. "Dat gaat dan op een redelijk assertieve manier, in de zin van 'wij gaan dit zo doen' en dan zul je sterk in je schoenen moeten staan om dat te weigeren."

Ook worden boeren per brief benaderd met de vraag of ze ruimte beschikbaar willen stellen voor het telen van wiet. Alles wordt dan voor hen geregeld. Er staat een vierkantemeterprijs in en een berekening wat ze per kwartaal aan huur kunnen verdienen. "Dat vind ik wel erg brutaal", zegt Palmen.

Waarschuwing

"Je ziet dat mensen daar geen weerstand aan kunnen bieden en voor het geld kiezen, de verleiding is te groot." Er zijn ook boeren die niet weten waarvoor ze hun stallen verhuren. Die worden dan ineens geconfronteerd met een drugslab.

De Brabantse gemeenten waarschuwen de agrarische sector voor de criminelen. Ze geven het advies een fatsoenlijk huurcontract op te stellen, met een kopie van het paspoort, en de betaling via de bank te regelen.

De politie investeert in het voorkomen van dit soort praktijken door met de boeren in gesprek te gaan. "We wijzen hen erop dat ze ons moeten bellen als ze door dit soort mensen worden benaderd. Dan kunnen wij ze helpen," aldus Van Ierland.

Ook ontwikkelt de politie "onorthodoxe methoden" om in een eerder stadium te kunnen ontdekken waar de schuren voor worden gebruikt. Wat die methoden zijn, wil de politie niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl