De NOS-wielerwatchers verdelen sterren voor de Nederlanders in de Tour
NOS WielrennenAangepast

Nederlanders in de Tour: wielerwatchers verdelen sterren

Zo uitgesproken als de wielerwatchers soms zijn, zo moeilijk vonden ze het om vijf Nederlanders op papier te zetten die zich in de Tour gaan onderscheiden. Geen enkele landgenoot staat met klassementsambities aan de start. Tom Dumoulin is op een welverdiende vakantie, Steven Kruijswijk is er ook niet bij en Bauke Mollema rijdt in dienst van kanshebber Alberto Contador.

"Tot mijn spijt zien we alleen rittenkapers en waterdragers", zegt commentator Maarten Ducrot. Dylan Groenewegen is de uitzondering. De sprinter van Lotto-Jumbo zal structureel kunnen meedoen om de prijzen, verwachten de wielerwatchers.

Dylan Groenewegen werd vorig jaar Nederlands kampioen

"Na het verliezen van het Nederlands kampioenschap zal hij gebrand zijn op een overwinning, maar daarvoor moet hij 110% procent zijn", zegt commentator Joris van den Berg. "Er moet in de sprint iets gebeuren, want hij is niet snel genoeg om Marcel Kittel of Arnaud Démare te kloppen."

Voor Ducrot past Groenewegen op de lange lijst met kanshebbers in de sprint. "Er steekt niemand echt bovenuit. Dat maakt het spannend. Hij weet na het NK wat hij fout gedaan heeft, dus ik hou wel rekening met hem in de Tour."

Een blik op het routeboek leert dat de sprinters ongeveer acht, negen kansen zullen krijgen. "Dat is best veel. Ik denk dat Lotto-Jumbo goed is voorbereid op de sprint", verwacht analist Danny Nelissen.

De sterrenverdeling van de wielerwatchers

Kock Nelissen Lippens Ducrot Van den Berg
*****Groenewegen Gesink Groenewegen Van Baarle Groenewegen
****Gesink Groenewegen Gesink Gesink Gesink
***Van Baarle Van Baarle Mollema Groenewegen Van Baarle
**Ten Dam Sinkeldam Van Baarle Lammertink Roosen
*Van Emden Mollema Lammertink Teunissen Sinkeldam

Achter Groenewegen zullen Dylan van Baarle en Robert Gesink het meest zichtbaar zijn, verwachten de wielerwatchers. "Gesink zou zo'n etappe moeten winnen als in de Vuelta vorig jaar", refereert Nelissen aan de ritzege van de Varsevelder op de Aubisque in 2016.

"De etappe naar de Izoard past hem goed. Die beklimmen ze een paar dagen voor het einde. Dan zit het klassement in een bepaalde vorm en kan hij de ruimte krijgen."

Van den Berg zag op het NK van afgelopen zondag dat Gesink in vorm is. "Hij reed urenlang in de aanval, een teken van grote vorm. Hij krijgt alleen maar weinig kansen, vrees ik. En bovendien zijn er veel kapers op de kust voor een etappe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl