AFP
NOS NieuwsAangepast

VS zet Chinese bank op zwarte lijst om relatie met Noord-Korea

De VS heeft de Chinese Bank of Dandong op een zwarte lijst gezet vanwege de relatie van die bank met Noord-Korea. Volgens de Amerikanen heeft de bank Pyongyang geholpen om toegang te krijgen tot de VS en het internationale financiële systeem.

Een soortgelijke sanctie in 2005 tegen een andere Chinese bank, Banco Delta Asia uit Macau, leidde tot een toenemend isolement van Noord-Korea. Andere financiële instellingen trokken hun handen van het land af uit angst om ook op de zwarte lijst te komen. Overigens werd de maatregel later weer ingetrokken, toen Noord-Korea beloofde zijn nucleaire programma terug te schroeven.

Doorgeefluik

"Deze bank heeft als doorgeefluik gediend voor Noord-Korea", zei de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin over de Bank of Dandong. "Ze hebben transacties mogelijk gemaakt ter waarde van miljoenen dollars voor bedrijven die betrokken zijn bij het Noord-Koreaanse nucleaire programma en bij het ontwikkelen van langeafstandsraketten." Dandong is de grensstad in het noordoosten van China, die alleen door een brug wordt gescheiden van Noord-Korea.

De regering-Trump wil de druk op Noord-Korea opvoeren en China dwingen om zijn stalinistische bondgenoot harder aan te pakken, al zei Mnuchin dat de sancties tegen de bank en enkele Chinese zakenlieden niet tegen Peking zijn gericht. Noord-Korea is voor zijn voedsel- en energievoorziening grotendeels van China afhankelijk.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is tegen de sanctie. Een woordvoerder zei dat de VS onmiddellijk de maatregel moet terugdraaien, ook omdat die buiten de VN-kaders is genomen.

De sancties zijn ongetwijfeld ter sprake gekomen bij een ontmoeting gisteravond van president Trump met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in, die juist een meer diplomatieke benadering van Noord-Korea wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl