De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bij de jongste rakettest
NOS NieuwsAangepast

Meer Noord-Koreanen op zwarte lijst vanwege rakettesten

De VN-Veiligheidsraad heeft de sancties tegen Noord-Korea aangescherpt, vanwege de rakettesten van de afgelopen tijd. Vijftien Noord-Koreanen zijn op een zwarte lijst gezet en hun tegoeden zijn bevroren.

Onder hen zit ook het vermoedelijke hoofd van een Noord-Koreaanse inlichtingendienst. Ze krijgen allemaal een reisverbod.

De Verenigde Staten wilden strengere sancties invoeren, maar die werden door China tegengehouden. De Amerikaanse ambassadeur stelde onder meer een verbod op de export van olie naar Noord-Korea voor.

Kernbommen testen

Noord-Korea probeert langeafstandsraketten te ontwikkelen, die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. Dit jaar zijn al negen tests gehouden.

Vorig jaar voerde Noord-Korea ook twee nucleaire tests uit, in januari en september. Volgens het regime in Pyongyang dwingt de agressieve opstelling van de VS het land zijn nucleaire programma verder te ontwikkelen.

Zuid-Chinese Zee

Kort na instelling van de sancties door de Veiligheidsraad gaf de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis een waarschuwing uit aan Peking. De VS zal een militarisering van eilanden in de Zuid-Chinese Zee niet tolereren, zei Mattis op een veiligheidsconferentie in Singapore.

China maakt aanspraak op verscheidene eilanden in de Zuid-Chinese Zee, waar ook andere landen in de regio een claim op hebben gelegd. Mattis voegde eraan toe dat China goed werk doet in zijn poging om Noord-Korea in toom te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl