ANP
NOS NieuwsAangepast

'Illegaal downloaden daalt, omdat we kunnen streamen'

Nederlanders weten steeds beter op legale wijze films en series te vinden. Daardoor neemt het illegaal downloaden sterk af, schrijft onderzoeksbureau Telecompaper. In 2013 deed 41 procent van de ondervraagden dit nog, nu is dat 27 procent

In het onderzoek spreekt Telecompaper zelf over 'gratis downloaden'. In een toelichting zegt het onderzoeksbureau dat niet letterlijk aan mensen is gevraagd of ze illegaal downloaden, maar dat de afname daarvan wel wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van de afname van het gratis downloaden.

Netflix en Spotify

Telecompaper schrijft de daling van het aantal gratis downloads toe aan de opkomst van streamingdiensten. Sinds 2013 hebben gebruikers de beschikking gekregen over Netflix, Videoland, Pathé Thuis en Amazon. Bij muziek zijn dat onder meer Spotify en Apple Music.

Ook wijst het bureau erop dat auteursrechtenorganisaties, met name Stichting Brein, websites en platforms die illegale content aanbieden onder druk zetten.

Zo loopt er al jaren een zaak tussen Brein en The Pirate Bay. De copyrightwaakhond wil dat de Nederlandse internetproviders Ziggo en Xs4all de site blokkeren. Onlangs heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat de site handelt in strijd met de wet. Waarschijnlijk besluit de Nederlandse rechter daarom binnenkort tot een blokkade.

Minder downloaden

Van de 27 procent die op dit moment nog wel zonder te betalen downloadt, zegt 77 procent dat ze dit het afgelopen jaar minder zijn gaan doen. Een kleine gedeelte, 23 procent, is juist meer gaan downloaden. 8 procent van de mensen die minder zijn gaan downloaden, geeft aan dat het moeilijker is geworden om te vinden wat ze zoeken.

Site als The Pirate Bay blijven de belangrijkste bron om zonder te betalen aan content te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl