NOS VoetbalAangepast

Van Basten over videoscheidsrechter: het heeft tijd nodig

Van Basten beoordeelt videoscheidsrechter

De videoscheidsrechter is veelbesproken tijdens de Confederations Cup. Op verzoek van de NOS gaat Marco van Basten, bij de FIFA verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het voetbal, in op enkele opvallende momenten waarbij de videoscheidsrechter een belangrijke rol speelde.

Geval 1: Duitsland-Kameroen

Bij het groepsduel Duitsland-Kameroen (3-1) op 25 juni gaf arbiter Wilmar Roldán na bestudering van de videobeelden ten onrechte een rode kaart aan Sebastien Siani. Pas na het opnieuw bestuderen van de beelden kwam hij erachter dat het rood voor Ernest Mabouka moest zijn.

"Dit is niet goed", aldus Van Basten. "Dat weet iedereen. Maar dit is ook iets wat over vier jaar kan gebeuren als alles loopt. Iemand maakt een fout. Het blijft mensenwerk."

Geval 2: Portugal-Mexico

Bij Portugal-Mexico (2-2) werd een goal van Nani door arbiter Néstor Pitana afgekeurd, omdat de Portugees Pepe een moment ervoor buitenspel had gestaan.

Arbiter Néstor Pitana luistert naar de videoscheidsrechter

"Dit voelt niet juist", aldus Van Basten. "Na het buitenspel ontstaat een nieuwe situatie. Ik zou zeggen: zuiver doelpunt. Misschien goed om over na te praten of de regel wel perfect is. Als je zover terug moet gaan, weet ik niet of het zinvol is."

Van Basten benadrukt dat het inpassen van de videoscheidsrechter tijd nodig heeft. Ook de communicatie met de overige arbiters tijdens de wedstrijd moet beter. "Allerlei scheidsrechters hebben er pas voor het toernooi voor het eerst mee geoefend. Dat maakt het niet makkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl