Het eerste gesprek van de nieuwe VVD-informateur Gerrit Zalm met de partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ANP

De nieuwe informateur Zalm houdt er rekening mee dat het oude kabinet van VVD en PvdA de begroting voor 2018 maakt. Hij heeft geen idee hoeveel tijd hij nodig heeft om een vierpartijenkabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie rond te krijgen.

"Snelheid is niet het doel", zei Zalm op zijn eerste persconferentie over zijn aanpak. VVD-leider en premier Rutte zei vanmiddag al dat hij er rekening mee houdt dat de huidige coalitie de plannen voor het volgend jaar maakt, die op 19 september worden gepresenteerd. "Dat zou heel goed kunnen", reageerde Zalm.

Als dat het geval is, bestaat er wel een gerede kans dat de VVD en de PvdA in conflict komen over verhoging van de lerarensalarissen. PvdA-vicepremier en partijleider Asscher zei gisteren dat hij pas zijn handtekening onder de begroting van 2018 zet als er extra geld komt. De VVD wil dat helemaal niet en vindt dat een nieuw kabinet dit moet regelen.

Vaart

De informateur Zalm wil niet overhaasten, maar zet er wel vaart achter. De onderhandelaars zitten vijf dagen per week bij elkaar, 's ochtends en 's middags. In principe is de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer de vergaderlocatie, maar op 10 en 11 juli wordt een andere ruimte in de buurt van Den Haag gezocht.

Informateur Zalm: 'Snelheid is niet het doel'

Ook wordt een korte vakantie ingelast, om rekening te houden met de onderhandelaars met kinderen. Zalm benadrukt dat de politici sinds de campagne in januari begon een "flink aantal uren draaien". "Er moet ook tijd zijn voor hun gezin en vakantie."

Volgende week staan de ingewikkelde onderwerpen, zoals immigratie en immateriële onderwerpen op de agenda. D66 en de ChristenUnie verschillen op medisch-ethische kwesties zeer van mening en de ChristenUnie is op het gebied van migratie veel linkser dan de VVD en het CDA.

Inspirerend

Morgen komen het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en de Studiegroep Begrotingsruimte langs om te vertellen over de financiële situatie van het land. De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau komt vervolgens opnieuw vertellen over "de kloof" in Nederland. Dat deed hij ook bij de vorige poging tot formatie, met GroenLinks erbij. Zalm: "Ik heb gehoord dat het een inspirerend verhaal is en ik wil dat samen met de ChristenUnie nog wel eens horen."

Zalm weet ook niet hoe omvattend het regeerakkoord wordt. Hij wil vooral oplossingen zoeken naar onderwerpen waar "gedoe" over dreigt te komen. "Mijn belangrijkste taak wordt te kijken waar de hobbels zijn en te kijken of daar een oplossing voor is." Hij hoopt op een regeerakkoord dat dunner is dan honderd pagina's.

STER reclame