Columniste Ebru Umar in haar huis in Turkije
NOS Nieuws

Nieuwe poging om columniste Umar voor de rechter te krijgen

Een Turks-islamitische organisatie wil dat Metro-columniste Ebru Umar alsnog wordt vervolgd voor het discrimineren van moslims. De Stichting Turks-Islamitische Culturele Federatie hoopt dat te bereiken met een zogenoemde artikel-12-procedure.

De stichting had aangifte gedaan, maar deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie de columniste niet vervolgt. Umar haalde vorig jaar hard uit in haar column in dagblad Metro, nadat ze in Turkije was opgepakt vanwege tweets over president Erdogan.

Ze vergeleek Turkse Nederlanders die in Turkije aangifte tegen haar hadden gedaan met NSB'ers. Volgens het OM is dat niet strafbaar, omdat een columnist vrijheid van meningsuiting heeft.

Haat

Toen Umar in Turkije was gearresteerd, werd ingebroken in haar huis in Amsterdam. Daar werd 'hoer' op de muur gekalkt en na haar terugkeer naar Nederland werd ze bedreigd. Umar besloot daarop weg te gaan uit Amsterdam.

Tijdens de verhuizing werd ze lastiggevallen door Marokkaanse jongeren en beroofd van haar mobiele telefoon. Daarna twitterde ze onder meer "Kutmocro's (...) ik haat jullie".

Volgens het OM hadden die woorden betrekking op de jongens die haar telefoon hadden gestolen en niet op Marokkanen in het algemeen.

Verder schreef Umar "Ik haat jullie moslimbroeders en zusters ook" en "Tyfushekel aan 'moslims', vooral de 'vrome' soort". Die tweets kunnen volgens het OM als beledigend worden ervaren, maar zijn evenmin strafbaar omdat Umar een bepaalde groep aanspreekt en niet alle moslims.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl