AFP

Ebru Umar is niet van plan om te stoppen met twitteren over de politieke situatie in Turkije. Ze laat zich niet tegenhouden door de aangifte die de Turkse president Erdogan tegen haar heeft gedaan.  

Dat zei Umar in het NOS-radioprogramma Nieuws en Co. De columniste wil de komende tijd gebruiken om te discussiëren met Turkse Nederlanders die aanhanger zijn van Erdogan. 

'Ik woon nu achter een boekenkast'

"Hoe is het mogelijk dat ze spugen op het land waarin ze wonen, werken en leven," vraagt Umar zich af. Volgens haar zijn er meer groepen etnische-Nederlanders die een grotere waardering hebben voor hun vaderland dan voor Nederland. Daarover wil Umar de komende tijd een discussie voeren. Dat is volgens haar de enige manier om het probleem op te lossen. 

De columniste kan vooralsnog niet terug naar haar eigen huis in Nederland. Dat is haar afgeraden door mensen die haar beveiliging regelen. Umar biedt haar woning in Amsterdam daarom te huur aan. Ze moet voorlopig op een geheime locatie blijven wonen. 

Bedreigd worden is niet zo ernstig als het lijkt, vindt Umar. "Ik zit in een mooie omgeving en hoef mij niet meerdere keren per dag te verplaatsen". 

Alleen mijn moeder wil dat ik oppas met wat ik twitter

Ebru Umar

Umar heeft naar eigen zeggen geen verzoek gekregen om zich de komende tijd in te houden op Twitter. De enige die dat wil is mijn moeder. Het OM durft mij dat waarschijnlijk niet te vragen." 

Waardering

Volgens Umar hebben premier Rutte, minister Koenders en de Nederlandse ambassadeur "zich waanzinnig ingespannen" voor de vrijlating. Ebru Umar werd in Turkije opgepakt omdat ze president Erdogan zou hebben beledigd op Twitter. Nadat ze was vrijgelaten mocht ze Turkije niet verlaten. Het is nog onduidelijk waarom Turkije de columniste uiteindelijk liet gaan

Ebru Umar wacht in Nederland af of er een rechtszaak tegen haar komt. Ze sluit niet uit dat ze naar Turkije gaat voor het proces. " Ik loop nergens voor weg." De Tweede Kamer wil niet dat ze uitgeleverd wordt als een Turkse rechter haar veroordeelt. De columniste wil van haar Turkse nationaliteit af en heeft haar advocaat gevraagd om dat te regelen. 

STER reclame