AFP
NOS Nieuws

Schrijvers in actie voor Chinese dissident Liu Xiabo

Honderd schrijvers uit alle werelddelen hebben een oproep aan de Chinese regering ondertekend om Nobelprijswinnaar Liu Xiabo uit China te laten vertrekken. China liet hem gisteren vrij uit de gevangenis om hem te laten behandelen in een ziekenhuis in Shenyang in Noord-China. Liu lijdt aan leverkanker en is terminaal ziek.

De petitie aan de Chinese regering is een initiatief van het internationale Literatuurfestival in Berlijn. Tot de ondertekenaars behoren gelauwerde auteurs als Elfriede Jelinek, Ian McEwan, Salman Rushdie en Herta Müller.

In de oproep staat dat zowel Liu Xiabo als zijn vrouw Liu Xia naar Duitsland willen gaan om daar te worden behandeld. Ook Liu Xia is ernstig ziek.

Liu Xiabo heeft laten weten dat hij niet in China wil sterven. Zijn vrouw heeft te kennen gegeven dat ze er niet langer wil leven.

Liu werd in 2009 wegens ondermijning van het staatsgezag veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar. Hij had een petitie ondertekend waarin gevraagd werd om ingrijpende politieke hervormingen. Een jaar later, in 2010, kende het Nobelcomité in Oslo hem de Nobelprijs voor de Vrede toe.

Amerikaanse ambassadeur

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in China, Terry Branstad, heeft er in Peking ook op aangedrongen het echtpaar Liu te laten vertrekken. Hij wijst erop dat Liu weliswaar uit de gevangenis is, maar nog niet vrij is.

Branstad zegt dat hij zich diep bekommert om Liu en zijn vrouw. Zij werd onder huisarrest geplaatst na de toekenning van de Nobelprijs. Branstad is een voormalige gouverneur van Iowa, die geldt als een vriend van China. Hij ontving de huidige Chinese president Xi Jinping tweemaal in Iowa, in 1985 en 2012, toen Xi nog geen president was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl