Foto van de Chinese dissident Liu Xiaobo in Oslo
NOS NieuwsAangepast

China en Noorwegen zetten punt achter ruzie over Liu Xiaobo

China en Noorwegen gaan hun politieke en diplomatieke betrekkingen normaliseren. De contacten stonden sinds 2010 op een laag pitje na een conflict over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo.

Het aanhalen van de banden betekent concreet dat de landen de onderhandelingen hervatten over een vrijhandelsakkoord, meldt het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Noorse Nobelcomité schreef destijds dat Liu Xiaobo de prijs verdiende voor zijn lange, niet-gewelddadige strijd voor mensenrechten in China. "Er is een nauwe band tussen mensenrechten en vrede", schreef het comité, "en zulke rechten zijn een voorwaarde voor broederschap tussen de naties". In het juryrapport stond verder dat China zijn eigen grondwet schendt waarin allerlei vrijheden worden opgesomd, zoals vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrijheid van vergadering.

Gevangenisstraf

De keuze van het Noorse Nobelcomité leidde tot felle kritiek van China. Het riep de Noorse regering ter verantwoording en beperkte de diplomatieke en politieke contacten.

Liu Xiaobo kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Hij was een jaar voor de toekenning veroordeeld tot 11 jaar cel wegens "staatsondermijnende activiteiten". Internationale oproepen om hem vrij te laten, onder meer van de Amerikaanse president Obama, heeft China naast zich neergelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl