'Eigenlijk moet je die WK's kunnen afpakken van Rusland en Qatar'

Aangepast
EPA

Ondanks alle aanwijzingen over corruptie bij de FIFA rond de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022) denkt NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen niet dat een van de twee eindtoernooien een andere gastheer krijgt.

"Rusland, dat is uitgesloten. Dat toernooi is al zo dichtbij. En de FIFA gaat het WK ook niet weghalen in Qatar. Dat merk je aan alles bij de nieuwe baas Gianni Infantino. De FIFA wil een nieuwe periode inluiden zonder corruptie, maar je kan concluderen dat er niks is veranderd."

Vermeulen gaat verder: "Eigenlijk zou je het moeten doen, zorgen dat die WK's worden afgepakt. Dan zijn er maar een paar stadions voor niets gebouwd. Maar het kan alleen als alle grote voetballanden los van de FIFA een standpunt innemen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vermeulen over corruptie FIFA bij toewijzing WK's

De FIFA maakte vandaag, na drie jaar, het 430 pagina's tellende rapport van de Amerikaanse jurist Michael Garcia over mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's openbaar, nadat de Duitse krant Bild al een kopie daarvan had gepubliceerd.

Twee miljoen voor 10-jarig meisje

Vermeulen geeft een van de vele voorbeelden waarom er met name bij Qatar aan corruptie wordt gedacht. Daarin spelen Sandro Rosell, de oud-voorzitter van Barcelona en zijn vriend Ricardo Teixeira, baas van de Braziliaanse voetbalbond en een van de FIFA-bestuursleden die een stem mocht uitbrengen op de verschillende WK-kandidaturen.

"Rosell werd ingehuurd om te lobbyen voor Qatar. Daarvoor kreeg hij 2.000 euro per dag. Opeens krijgt het tienjarige dochtertje van Teixeira twee miljoen euro op haar spaarrekening van Rosell! En dan zegt Qatar dat er niks bewezen is."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bildjournalist weet het zeker: Qatar kreeg WK door omkoping

STER Reclame